Het regionale natuurpark ‘de Morvan’ met een gevarieerd ecosysteem, dat bestaat uit bossen, prachtige rivieren en vruchtbare gronden omgeven door heggen, is erg geschikt voor de verbouw van bijzondere gewassen. Saffraan is zo’n gewas, dankzij Anne-Marie Braekman. Met de hulp van haar man, Didier, begon ze in 2015 met de productie van saffraan op de heuvels van Chissey-en-Morvan.
20.000 bollen op 400 m2
“We willen laten zien dat het niet nodig is een grootgrondbezitter te zijn om saffraan te kunnen verbouwen. Met z’n tweeën is het al goed te doen,” legt Anne-Marie uit. Ze begonnen in 2015 na veelbelovende experimenten het jaar daarvoor. In augustus 2015 werden 20.000 ‘crocus sativus’ (saffraan krokus) bollen geplant op 400 m² landbouwgrond. Voor hun eerste oogst, in oktober van hetzelfde jaar, registreerde het paar een productie van 100 gram saffraan.
Vechten tegen de mollen
Didier en Anne-Marie Braekman doen alles met de hand. Van het planten van de bollen, het wieden zonder pesticiden, het snoeien tot de oogst. Anne-Marie Braekman verkoopt haar resultaat op de zomermarkten, de kerstmarkten en via het web.
“Saffraan is een bijzonder product. Het is een specifiek, klein, afgebakend en bewerkbaar deel van de markt. Het is aan ons om een goede plek te vinden die het meest geschikt is voor marketing.” zegt het paar.
‘Safran Chissey-en-Morvan’ probeert de productie te verhogen. Het eerste jaar was bemoedigend, maar daarna is de oogst gedaald. 75 gram in 2016 en 70 gram dit jaar. “Mollen en veldmuizen beschadigen de bollen en beïnvloeden onze productie. We moeten een goede methode vinden om die schade te beperken. Misschien moeten we ook de diepte van de bollen in de grond aanpassen. We zullen passende oplossingen moeten vinden als we onze oogst willen verbeteren,” besluit Anne-Marie Braekman.
Aart Sierksma
Bron: lejsl, ‘Le safran dans le Morvan, c’est possible’ [Michel Sookhoo]