Werken in de Bourgogne

Frankrijk is lid van de Europese Unie waardoor je als werknemer valt onder het vrij verkeer van werknemers. Als je tijdelijk werkt in de Bourgogne maar in dienst blijft bij een Nederlands of Belgisch bedrijf, dan moet je een zogenaamd A1-formulier aanvragen. Dat kan je werkgever voor je doen.

Werken in loondienst

Wanneer je solliciteert naar een baan in de Bourgogne is het belangrijk om een Franse beschrijving van jouw opleiding en een (gecertificeerde) vertaling van je Nederlandse of Belgische diploma mee te sturen.

Als je je in Frankrijk vestigt en daar gaat werken dan stopt het opbouwen van Nederlandse AOW. Je kunt wel kiezen voor vrijwillige doorbetaling. Voor meer informatie over sociale verzekeringen en wonen in het buitenland kun je terecht op de Nederlandse website SVB. Daar vind je onder andere informatie over het opbouwen van AOW-rechten als je werkt en woont in het buitenland.

Starten als ondernemer

Als je een eigen bedrijf wilt starten, kun je eerst even kijken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (link RVO). Daar vind je veel praktische informatie, ook over rechtsvormen in Frankrijk. Het meest laagdrempelig is om te starten als micro-entreprise waarbij je een status als ZZP’er hebt. Maak daarvoor een account aan bij INPI zodat je je kunt inschrijven als zelfstandig ondernemer. Via deze site word je ook aangemeld bij de belastingdienst, de relevante verzekeringskas, INSEE (het Franse ‘CBS’) en eventueel, afhankelijk van de bedrijfstak en je verwachte omzet, de Kamer van Koophandel (in Frankrijk ofwel ‘Chambre de Commerce et d’Industrie’ óf ‘Chambre de Métiers et de l’Artisanat’).

Bourgondische Zaken doet z’n best om alle informatie te checken en up-to-date te houden maar kan geen garanties geven over de juistheid ervan. Controleer zelf in voorkomende gevallen ook altijd bij de desbetreffende instanties. Er kunnen nooit rechten worden ontleend aan de teksten op deze website.

Artikelen over werken