Investering van € 100 miljoen in productie kleine kernreactoren Le Creusot

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
17 februari 2024
Categorie:
Jimmy, Le Creusot ©BGA & Dingreville arch.

De in 2020 opgerichte startup Jimmy investeert € 100 miljoen in een nieuw bedrijf in Torcy, Le Creusot. Daar zullen, in serieproductie, kleine kernreactoren voor de industrie worden gemaakt. De staat heeft een recordsubsidie van € 32 miljoen toegezegd.

De serieproductie van de SMR’s (Small Modular Reactors) moet bijdragen aan de enorme behoefte vanuit de industrie om CO2-vrij te worden. Fabrieken gebruiken in hun productieprocessen, voor het verhitten, nog massaal gasbranders. De SMR’s gaan deze gasbranders vervangen.

Volgens de website van Jimmy zijn de reactoren 20 meter breed, 20 meter lang en 20 meter hoog, hebben ze een thermisch vermogen van 20 MWth en leveren ze een temperatuur tot 500 graden. Hun brandstof bestaat uit circa 1 millimeter grote TRISO-bolletjes met een kern van uraniumoxide die door verschillende lagen is omhuld. De bolletjes zijn samengeperst tot “grafietstaafjes” met een hoogte van 2,5 centimeter en een doorsnede van 1,2 centimeter.

Geen nucleaire productie ter plekke

Bij Jimmy in Le Creusot zal geen nucleaire energie worden geproduceerd en geen kernsplijting plaatsvinden. Uranium dat er op het terrein komt is inert, niet-geactiveerd en onschadelijk, zo is te lezen in Le Journal de Saône-et-Loire.

Een woordvoerder van het bedrijf verduidelijkt dat Jimmy de SMR’s bouwt en monteert om ze vervolgens bij klanten af te werken en in gebruik te stellen. Gevraagd naar de afnemers, verklaarde hij dat er momenteel ver gevorderde gesprekken lopen met 15 potentiële klanten in Frankrijk en in andere landen van de EU. Dit voorjaar zal de startup bekendmaken wie de eerste is. Levering aan die klant is voorzien voor eind 2026.

Het is volgens de woordvoerder niet te verwachten dat de SMR’s van Jimmy ook woonwijken gaan verwarmen: ze zijn bedoeld voor industrieel gebruik. De warmte die ze leveren, is enkel voor de bedrijven waar ze worden geplaatst.

Positionering voor de energietransitie

Het platform in Le Creusot wordt ruim 125.000 m2 groot en zal bestaan uit:

  • Opslag en montage: deze werkplaats wordt in 2025 in gebruik genomen en biedt werk aan 150 mensen.
  • Montagewerkplaats voor de invoer van de brandstof in de reactoren: wordt in 2026 in gebruik genomen en betreft 15 arbeidsplaatsen.
  • Werkplaats ter voorbereiding van de brandstof: is in 2028 gereed en levert 100 banen op.

Jimmy was geïnteresseerd in Le Creusot vanwege de industriële geschiedenis die deze plaats heeft en z’n positionering voor de energietransitie. Le Creusot heeft een sterke dynamiek: bedrijven kunnen er rekenen op een goede keten van onderaannemers en lokale leveranciers.

Deze enorme investering is voor Le Creusot de tweede binnen een jaar. Begin maart 2023 kondigde de Franse minister voor Energietransitie aan dat er € 100 miljoen zou worden geïnvesteerd in de staalfabriek van Framatome in Le Creusot. Die ontwikkelt, bouwt, onderhoudt en optimaliseert allerlei typen kernreactoren.

 

Foto: Het toekomstige bedrijf in Le Creusot, ©BGA & Dingreville arch.
Tekst: Myra PRINSEN