Wonen in de Bourgogne

Wil je wakker worden met het rustgevende geluid van de natuur, je laten omringen door glooiende heuvels, wijngaarden en pittoreske dorpjes? Dat kan in de Bourgogne! De regio combineert een prettige woonomgeving met prima gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Dus of je nu op zoek bent naar een rustige plek voor na je pensioen, een tweede huis of een plek voor je (nieuwe) bedrijf, de Bourgogne verwelkomt je met open armen.

Als je van plan bent om naar de Bourgogne te verhuizen, zijn er enkele zaken die je moet regelen. Een bevolkingsregister kent men niet dus je kunt je ook niet officieel laten inschrijven. Om bij lokale of Europese verkiezingen te kunnen stemmen, kun je je wel als stemgerechtigde laten inschrijven bij het gemeentehuis (de mairie) op de ‘liste électorale’.
Hieronder een, niet volledige, lijst met dingen die je moet doen:

  • Verblijfsvergunning: Als je vanuit Nederland of België naar de Bourgogne verhuist, heb je geen verblijfsvergunning nodig. Als EU-burger kun je vrij in Frankrijk wonen en werken.
  • Zorgverzekering: Als je permanent in de Bourgogne gaat wonen, val je waarschijnlijk onder het Franse zorgstelsel en is het belangrijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Meer informatie vind je op onze pagina ‘gezondheid’.
  • Bankzaken regelen: Het is handig om een Franse bankrekening te openen zodra je in de Bourgogne woont. Dit maakt het gemakkelijker om lokale betalingen te doen en je financiën te beheren. Soms is een Franse bankrekening een eis om contracten af te sluiten.
  • Energie: op het platteland is er meestal geen collectieve warmtevoorziening zoals een gas- of warmtenet. Je moet zelf zorgen voor een energiebron: elektrisch, hout, gas of olie. Voor elektriciteit kun je kiezen voor meerdere aanbieders waarbij EDF (Electricité de France) de grootste is. Andere aanbieders zijn Engie en Total Direct Energie.

Dit zijn slechts enkele van de zaken die je moet regelen wanneer je naar de Bourgogne verhuist. Het is altijd aan te raden om vooraf grondig onderzoek te doen en indien nodig professioneel advies in te winnen.

Bourgondische Zaken doet z’n best om alle informatie te checken en up-to-date te houden maar kan geen garanties geven over de juistheid ervan. Controleer zelf in voorkomende gevallen ook altijd bij de desbetreffende instanties. Er kunnen nooit rechten worden ontleend aan de teksten op deze website.

Artikelen over wonen