Met de Woodybus naar school

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
14 april 2024
Categorie:
Woodybus

Kinderen in het zuiden van Bourgondië gaan de komende maanden naar school met de Woodybus, een van hout gemaakte elektrische fietsbus.

Hij wordt in Nantes geproduceerd en van 15 april tot 5 juli bij wijze van experiment ingezet als schoolbus in Charnay-lès-Macon.

Het voertuig heeft negen zitplaatsen: 8 voor de kinderen en 1 voor de chauffeur. In hun eigen tempo trappen ze allemaal mee. De maximale snelheid is 15 kilometer per uur.

Insteek is dat de Woodybus 8 auto’s vervangt voor korte afstanden van 3 tot 5 kilometer. De makers willen hiermee bijdragen aan een andere kijk op schone mobiliteit. Een ritje met dit voertuig is bovendien goed voor de gezondheid en bevordert de integratie en concentratie van de kinderen.

Volgens Le Journal du Saône-et-Loire worden er, tijdens het experiment, dagelijks vier rondjes mee gereden. Ouders konden hun kinderen in de afgelopen maanden inschrijven voor deelname. De chauffeurs werden geworven onder de ouders en gepensioneerden.

Na afloop van de test wordt bekeken of Charnay-lès-Macon daadwerkelijk een exemplaar aanschaft. Tegenover het dagblad verklaarde de burgemeester dat dit experiment mede is bedoeld om te laten zien dat de kinderen ook op een andere manier dan met de auto naar school kunnen.

Het voertuig is 3,5 meter lang, 1,15 meter breed, 1,90 meter hoog en weegt 200 kilo. Het is gemaakt van Frans grenenhout. Er komt deze zomer ook een versie voor volwassenen beschikbaar.

 

Foto: ©Woodybus – Humbird
Tekst: Myra PRINSEN

Tags:

Interessante artikelen: