Augurken uit de Yonne

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
23 oktober 2017
Categorie
augurken

Augurken uit de Yonne worden op een natuurlijke manier zonder bestrijdingsmiddelen verbouwd, waardoor ze hun oorspronkelijke smaak behouden. Ze zijn deze zomer in Chemilly geoogst en ingemaakt en liggen nu op de borden in vooraanstaande restaurants.

De 80.000 potten augurken, die ‘la maison Marc’ vorig jaar produceerde, waren in no time uitverkocht. De laatsten zijn verkocht aan enkele gerenommeerde Parijse restaurants. “Sinds de verkiezing van Emmanuel Macron hebben we tweemaal een bezorging mogen afleveren bij chef-kok Guillaume Gomez in het Élysée. Het nieuwe staatshoofd is onmiskenbaar een grotere liefhebber van onze augurken dan zijn voorganger”, zegt Florent Jeannequin met een kwinkslag. Samen met zijn zoon Henri is hij verantwoordelijk voor de productie van de ambachtelijk verbouwde augurken. “Sinds begin juli hebben we ongeveer 40 Poolse seizoenwerkers op de velden van Chemilly-sur-Yonne aan het werk om de oogst binnen te halen.”

Gunstige omstandigheden
“Dit jaar hebben we 16 hectare gezaaid. Vorig jaar, met de zware regenval in de lente, moesten we alles opnieuw zaaien en daardoor onze prijzen verhogen (+ 30 cent per pot). Dit jaar waren de weersomstandigheden vrij gunstig. Om te voldoen aan de hoge vraag, hebben we besloten om meer te zaaien. De natte en warme lente zorgde voor een uitstekende groei. De augurk is een snelle groeier. Water en een beetje warmte en het groeit een paar centimeter per dag. Je moet er dan op tijd bij zijn om de juiste grootte te oogsten. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de augurk uit India. De klimaatomstandigheden van Zuid-India maken drie jaarlijkse oogsten mogelijk. Tel daarbij op de lage prijs voor arbeid en het is duidelijk dat we niet tegen deze concurrentie op kunnen.”

Meer dan € 2.000 per maand
“In de ochtend worden de kleine groene vruchten geplukt. De volgende dag worden ze gesorteerd, gewassen en in potten met gearomatiseerde azijn gedaan. Onmiddellijk daarna worden de potten afgekoeld om het behoud te bevorderen en de echte smaak van de augurk te behouden. We willen een kwaliteitsproduct afleveren,” zegt Henri Jeannequin. “We hebben geen geheimen. Het is zwaar werk: het moet dus goed betaald worden. Bij ons kan een goede plukker meer dan € 2.000 per maand verdienen plus bonussen. De meesten komen ieder jaar weer terug en dat is precies wat we zoeken.”
Henri Jeannequin is ervan overtuigd dat hij de augurk voor de Yonne heeft behouden. Drie jaar geleden investeerde hij in nieuwe voorzieningen, met een laboratorium en een conservenfabriek. “Alles bij elkaar in Chemilly-sur-Yonne, dat is veel functioneler. We hebben besloten ons assortiment uit te breiden. Dit jaar hebben we ook asperges, ongeveer 3000 tot 4000 potten. En we hebben nog meer plannen, zoals het gebruik van een meer verfijnde azijn voor onze augurken.”
Een mooi verhaal dat zorgt voor veel media-aandacht in Chemilly: France 5 vorige week, RMC deze week.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Le cornichon de l’Yonne à la table des plus grands [Véronique Sellès]