De Amerikaanse film Le Goût du vin op Netflix

Geschreven door:
Aart Sierksma
Datum:
1 juni 2020
Categorie:

Albert-Bichot’s landgoed Long-Dupaquit staat in de schijnwerpers in een kortgeleden uitgebrachte Amerikaanse film. Een speelfilm waarin Elijah, een jonge Afro-Amerikaan, meester-sommelier wil worden en in de ban raakt van de wijnmakerij in de Yonne.

Het is een liefdesverhaal tussen Elijah en Cécilia Trimaille en haar team op het Domaine Long-Depaquit in Chablis. De Amerikaanse film Le goût du vin is geregisseerd door Prentice Penny, en is sinds eind maart beschikbaar op Netflix.

Tussen september en december 2018 heeft de filmploeg, die uit zo’n zestig mensen bestond, beelden vastgelegd van het landgoed in de Yonne en van het château Albert-Bichot. ‘Ze hadden een bepaald beeld voor ogen, maar wilden eigenlijk liever de werkelijkheid vastleggen’, legt Cécilia Trimaille uit, die de afgelopen twee jaar de beheerder van het landgoed was. ‘De regisseur wilde graag alle stappen in het proces kennen, zodat hij het zo nauwkeurig mogelijk kon vastleggen’, vervolgt een van de weinige vrouwen in de regio die een wijnmakerij beheert. In het uiteindelijke resultaat vind je de gepassioneerdheid die bij dit beroep hoort goed terug’, complimenteert ze de makers.

De film gaat over een vader en zijn zoon Elijah (gespeeld door Mamoudou Athie). De vader ziet graag dat zijn zoon het familierestaurant in Memphis overneemt waarna hun gecompliceerde relatie aan het licht komt. De jongeman gaat op zoek en komt uiteindelijk in Frankrijk, waar hij in de ban zal raken van het landgoed in Chablis.

Om de verschillende stadia van het werk van de wijnbouwers te filmen, kwam de cameraploeg drie dagen in september in de Yonne, tijdens het einde van de oogst en nog eens drie dagen in december, ten tijde van het bottelen. Zo vereeuwigden ze het werk van een dertigtal vaste medewerkers op het 65-hectare tellende landgoed. ‘Uiteindelijk zijn ze niet toegekomen aan een bezoek van onze kelders’, zegt Cécilia Trimaille, maar deze ervaring was fascinerend en indrukwekkend.’

Commentaren                                       

The Taste of Wine (zoals de Engelse versie heet) is een zeer goede Amerikaanse film die het verhaal vertelt van een jongeman die sommelier wil worden, terwijl zijn vader wil dat hij zijn familierestaurant overneemt. Prentice Penny’s scenario richt zich op een man die van wijn houdt en er een carrière van wil maken, maar hij wordt geconfronteerd met zijn vader die zijn eigen barbecuerestaurant runt en die deze passie niet begrijpt. Het verhaal toont een mooie vader-zoonrelatie.

Prentice Penny’s film is echt interessant en zeer goed gefilmd. Hij weet perfect hoe hij deze vastberaden jongeman, die voortdurend aarzelt tussen zijn kinderlijke plicht en het verlangen dat hem drijft om een andere man dan zijn vader te worden, in de schijnwerpers kan zetten. De wijnbereidingsscènes zijn echt goed belicht en tonen de complexiteit, het harde werken en de moeilijkheid om te slagen in zo’n bijzondere omgeving.

Het is een heel mooi familieverhaal dat wordt verteld. Het is geen Disney-film, de situaties zijn veel reëler en overtuigender dan wat je ziet in een lichtere film. De hoofdrolspelers hebben allemaal grote persoonlijkheden en zijn vertederend.