De markthal van Sens

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
9 november 2020
Categorie

Ondanks de gezondheidscrisis en een reeks annuleringen van kerstmarkten, geven de kooplieden de moed niet op. Ze draaien op dit dit moment goed en zien zelfs een nieuwe klantenkring ontstaan.

De levensmiddelenindustrie doet het heel goed. We zijn een van de bedrijven die als essentieel worden beschouwd,’ zegt Patrick Vanhove van de zuivelkraam, waarmee hij het algemene gevoel verwoordt. De andere standhouders op de overdekte markthal van Sens zijn net als hij optimistisch gestemd. En dit in een tijd waarin de gezondheidscrisis keihard toeslaat en ook het departement de Yonne in volledige lockdown is. Lokale overheden en verenigingen zeggen nu al alle festiviteiten rond de feestdagen af, met name de kerstmarkten aan het eind van het jaar.

Élodie Monpoix, een pluimveehouder, legt echter uit dat ‘de periode van kerst en oud en nieuw ongeveer 30% van de jaarlijkse omzet van haar bedrijf vertegenwoordigt’. De standhouder profiteert ieder jaar geweldig van de kerstmarkt, die in het centrum van de stad wordt gehouden en die haar indirect vele klanten bezorgt. Op dit moment is het evenement nog niet geannuleerd. ‘En op dit moment gaat het goed. We zien minder oudere mensen dan gewoonlijk, maar we zien een nieuwe, jongere clientèle binnenkomen, die niet noodzakelijkerwijs bij ons kwam kopen voor de lockdown.’ De jonge vrouw zegt dat ze ‘weinig last heeft van de gezondheidscrisis’, dankzij de nodige aanpassingen, waaronder het bezorgen aan huis.

De komst van een nieuwe klantenkring

Laetitia en Jean-François Tomczyk, biologische bakkers, delen haar observatie. ‘Tussen maart en juni was het moeilijk. Maar sinds medio juli zijn we weer terug op een normaal niveau van de verkoop. Ik was een beetje bang voor het tweede golf effect dat voor de herfst werd aangekondigd, maar uiteindelijk blijkt het allemaal erg mee te vallen voor ons’, legt het bakkerspaar uit. ‘We zijn er zelfs op vooruit gegaan, we hebben er klanten bijgekregen. Tijdens de eerste lockdown hebben we in ons dorp, in La Chapelle-sur-Oreuse, aan huis bezorgd. Daarmee hebben we ongeveer 20 nieuwe klanten gewonnen, die vandaag de dag nog steeds hun brood bij ons komen kopen.’

De biologische bakker heeft de indruk dat de kopers hun manier van consumeren hebben veranderd en zich meer richten op lokale producten of zelfs op producten uit de biologische landbouw. ‘Wij, als biologische bakkers, staan voor een gezondere manier van eten die op dit moment aantrekkelijk is. Ik ken bijvoorbeeld biologische tuinders die een geweldig jaar hebben!’

Jean-Luc Dosnon, een imker, is meer gereserveerd. Voor hem is december de belangrijkste maand van het jaar geworden en het feestelijke seizoen is goed voor 15% van zijn omzet. Dus terwijl hij het op dit moment vrij goed doet, met name dankzij het verzenden van zijn producten, weet hij dat hij een groot deel van zijn omzet gaat verliezen in vergelijking met andere jaren. Temeer daar de handelaar regelmatig deelneemt aan tentoonstellingen en beurzen, die momenteel allemaal zijn afgelast.

Aart Sierksma

Bron: Sous la halle de Sens, les marchands sont plutôt sereins malgré la crise sanitaire [Cécile Carton]