Mountainbiken in de Bourgogne

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
24 juni 2024
Categorie

In BZ magazine 75 (zomer 2024) schreven we over mountainbiken in de Morvan: sportief bezig zijn in de prachtige natuur en al fietsend de Morvan (verder) ontdekken. In dit artikel vind je links naar diverse handige websites om je op weg te helpen naar mooie uitgezette of gemarkeerde routes.

Op de site van het Parc du Morvan vind je wat algemene informatie over mountainbiken en een link naar routes. Deze link werkt helaas niet, de betreffende site is al een tijdje uit de lucht. Je kunt beter de nationale site VTT-FFC bezoeken. Hier vind je wel een overzicht van allerlei MTB-routes in de Morvan. Dit zijn rondritten vanaf verschillende startpunten in de Morvan. Een alternatief is de site van het Office de Tourisme Morvan sommets & grands lacs. Deze site heeft ook een pagina met MTB-routes met een overzichtelijke kaart. Je kunt hier de GPX-tracks van ongeveer twintig routes rondom de meren van Saint-Agnan, Les Settons en La Pannecière downloaden.

GTM en GTMC

Daarnaast vind je op de site van France Vélo Tourisme de links naar de doorgaande MTB-routes: de Grande Traversée du Morvan (GTM), van Avallon naar Bourbon-Lancy (344 kilometer uitgezette route) of naar Autun (314 kilometer). Ook alle dagetappes staan op deze site. Je kunt hier de routes downloaden als GPX-file of als PDF-kaart. Op deze site vind je ook allerlei praktische informatie over openbaar vervoer naar begin of eindpunt. Tot slot kun je op deze site terecht voor de Grande Traversée du Massif Central Gravel (GTMC). Dat is een gravelroute vanaf Avallon tot aan de Middellandse Zee, in totaal 1430 kilometer.

Agenda met MTB-tochten

In BZ magazine stelden we voor om eens aan te sluiten bij een georganiseerde MTB-tocht. Via de site van Le Sportif vind je een overzicht op datum en locatie. Kies bij ‘disciplines’ voor cyclisme en Vélo Tout Terrain. In september kun je bijvoorbeeld aansluiten bij de Rallye des Vendanges rondom Dijon. Of je volgt de route de Grands Crus bij Marsannay. Als je in de Morvan wilt fietsen, kun je in oktober aansluiten bij Les Frimas de Quarré in Quarré-les-Tombes. Misschien vind je iets leuks in jouw buurt. En als dat niet zo is, troost je dan met de gedachte dat deze agenda zeker niet volledig is: kijk gewoon op de informatieborden van de dorpen in jouw omgeving.

We wensen je veel fietsplezier en zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Via Instagram kunnen we ook jouw foto’s delen om nog meer mensen enthousiast te maken voor mountainbiken. Meer fietsverhalen lezen? Kijk hier.