Tour du Morvan de Sommets

Geschreven door
Myra Prinsen
Geschreven op
6 juli 2023
Categorie
Mont Beuvray, Bibracte

Midden in het regionaal natuurpark van de Morvan is een nieuwe wandelroute van 137 kilometer uitgezet door beschermd landschap.

Deze wandeling gaat over het platteland, door 12 gemeenten die typisch zijn voor de Morvan, en wordt aangeboden door Le Grand Site de France de Bibracte – Morvan des Sommets.

De paden van de Grand Site de France zijn goed toegankelijk voor geoefende wandelaars. De meerdaagse wandelroute van 137 kilometer is verdeeld in 7 etappes van ongeveer 20 kilometer. Hij voert langs de drie belangrijkste toppen van de Morvan – de Haut-Folin (901 meter), Prénelay (855 meter) en Beuvray (821 meter) – en biedt de mogelijkheid om de Grand Site de France met z’n rijke culturele erfgoed rustig te verkennen.

Onderdeel van de route is de Mont Beuvray met de Gallische stad Bibracte uit de 1e eeuw voor Christus. Het is een archeologische vindplaats met een museum waarin de opgravingen worden tentoongesteld. Op de Mont Préneley ontspringt de Yonne. Hier genieten bezoekers van een moerasgebied met een rijke biodiversiteit met onder andere de Dragne waterval en de Gorges du Chanche.

 

Levend erfgoed

Alain Milot, Projectmanager Buitenactiviteiten van het Regionaal Natuurpark van de Morvan legt uit dat het landschap van de Grand Site de France verder bestaat uit granietmassieven met bossen, weiden, heggen en water. Men ontdekt er een rijk en levend erfgoed. Nog altijd is te zien hoe de mensen dit landelijke gebied eeuwenlang bewoonden en exploiteerden.

Het levende en inspirerende erfgoed heeft vele vormen aangenomen: kerken, kastelen, molens, wasplaatsen, stenen muurtjes, infrastructuren voor de houtvlotterij, verzetskampen uit de Tweede Wereldoorlog… De inwoners (boeren, kunstenaars, mensen in het toerisme) zijn gehecht aan dit landschap en vertellen er graag over.

De Grand Site de France omvat 42.000 hectaren met meer dan 1.100 kilometer aan landwegen. Sinds enkele jaren worden de inwoners van de 12 gemeenten in dit gebied gemobiliseerd om het erfgoed nieuw leven in te blazen. Interessante aspecten van het landschap zijn geïdentificeerd en verzameld. Daardoor is het mogelijk om het erfgoed beter te begrijpen, te beheren en te ontwikkelen.

De Tour du Morvan de Sommets werd afgelopen jaar samen met omwonenden en belanghebbenden uitgezet en getest. In september 2023 wordt hij, met een grote picknick in Bibracte, officieel geopend. De route is nog niet bewegwijzerd, maar gaat grotendeels over wandelpaden die al wel zijn voorzien van wegwijzers. Hij is zowel voor voetgangers als fietsers te volgen. Voor toeristen zijn onderweg kleinschalige logies en horecavoorzieningen aanwezig. Klik hier voor meer informatie over de route.

Bibracte – Morvan des Sommets verkreeg het label « Grand Site de France » in 2008. Het werd uitgereikt door het Ministerie van Ecologie en erkent de waarde van het erfgoed en het belang van behoud, beheer en ontwikkeling. Behalve de topeen van de Haut-Folin, Préneley, en Beuvray omvat het de gemeenten Arleuf, Fâchin, Glux-en-Glenne, Larochemillay, Maillay, Poil, Villapourçon, La Comelle, La-Grande-Verrière, Roussillon-en-Morvan, Saint-Léger-sous-Beuvray, en Saint-Prix.

 

Foto : Beuvray © Bibracte, Antoine Maillier
Tekst: Myra PRINSEN