De elektriciteitsrekening

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
8 januari 2018
Categorie
stroomrekening

Van een elektriciteitsrekening van €100, wordt ongeveer € 6 ingehouden door de lokale autoriteiten. Dit wordt de TCFE genoemd, belasting op het elektriciteitsverbruik. Een derde van deze lokale belasting gaat naar het departement; twee derde naar de gemeente, die zelf mag beslissen hoe hoog de heffing is.
Deze belasting wordt in heel Frankrijk ingehouden. De opbrengst wordt gebruikt om de elektriciteitsnetten of straatverlichting te onderhouden. De Yonne koos, zoals de meeste Franse departementen, voor het maximale belastingtarief. De andere drie departementen van de Bourgogne doen hetzelfde. Slechts vijftien departementen, zoals de Dordogne, de Gard en de Aveyron, heffen iets minder.

Vijf gemeenten van de Yonne heffen iets minder
Van de 428 gemeenten in de Yonne passen allen het maximale belastingtarief toe, op vijf na: Saint-Julien-du-Sault, Pont-sur-Yonne, Sens, Villeneuve-la-Guyard en Saint-Clement.
Een groot deel van de gemeenten in de Yonne profiteert niet rechtstreeks van de TCFE. Dit zijn de kleine gemeenten, die zijn samengevoegd in een departementale energie-unie van de Yonne. Deze energie-unie beheert namens deze gemeenten de elektrische netwerken en verzorgt ook de openbare verlichting.

Kleine gemeenten
“Plattelandsgemeenten met minder dan 2.000 inwoners zijn verplicht om lid te worden van zo’n energie-unie (SDEY), terwijl steden met meer dan 2000 inwoners vrij kunnen kiezen,” zegt Jean-Noel Loury, president van de SDEY.
Sommige steden hebben ervoor gekozen onafhankelijk te blijven; anderen hebben gekozen voor samenwerking. Dit is bijvoorbeeld het geval met Villeneuve-sur-Yonne, Chablis, Saint-Georges-sur-Baulche, Monéteau of Appoigny.
“Het samenvoegen van de middelen maakt het mogelijk om de gemeenten goed te bedienen. Als kleine gemeenten grote elektriciteitswerkzaamheden moeten uitvoeren, kunnen ze een beroep doen op dit fonds en worden ze geholpen,” zegt Jean-Noel Loury.
“Samenwerking maakt het ook mogelijk om extra investeringen te doen, zoals de installatie van laadstations voor elektrische voertuigen.”

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Facture d’électricité : ce qui revient à votre commune [Romain Blanc]