Stijging taxe foncière

Geschreven door
Myra Prinsen
Geschreven op
19 september 2023
Categorie
Stijging tax foncière

Verreweg de meeste Franse gemeenten hebben dit jaar het percentage voor de taxe foncière (onroerendzaakbelasting) niet aangepast. Toch worden hun inwoners geconfronteerd met een fors hogere aanslag. Oorzaak is de gestegen huurwaarde van de woningen.

 

Hogere grondslag

Wie die in Frankrijk een woning in eigendom of vruchtgebruik heeft, moet daarover taxe foncière betalen. Peildatum voor deze onroerendzaakbelasting (OZB) is 1 januari van het jaar.

De hoogte ervan is gebaseerd op de kadastrale huurwaarde, dus de theoretische jaarlijkse huur die de woning kan opbrengen. De staat heeft die in 2023, vanwege de inflatie, met 7,1% verhoogd.

Van de huurwaarde geldt 50% als grondslag voor de belasting. De andere helft wordt niet meegeteld vanwege kosten voor onderhoud en reparatie, beheer, verzekeringen en afschrijvingen.

 

Weinig verandering in belastingtarieven

De gemeenten bepalen hoeveel procent OZB ze heffen over de grondslag. Dat leidt tot forse onderlinge verschillen in tarieven.

Uit informatie van de overheid blijkt dat dit jaar in 84,7% van de Franse gemeenten het percentage voor de taxe foncière gelijk blijft. Daarmee wordt een trend uit voorgaande jaren voortgezet.

Een klein deel (1,3%) van de gemeenten past voor 2023 een verlaging toe. De resterende 14,0% verhoogt deze belasting op woningen.

Iedereen die OZB-plichtig is, zou uiterlijk op 6 oktober 2023 de aankondiging van de nieuwe aanslag ontvangen moeten hebben.

 

Exorbitante stijgingen

De combinatie van een hogere huurwaarde met een hoger belastingtarief leidt momenteel in sommige steden tot exorbitante stijgingen.

Zo meldde Le Monde dat Parijzenaren, naast de 7,1% hogere grondslag, ook te maken krijgen met een 51,9% hoger tarief.  Dat steeg van 13,5% naar 20,5%. Daarmee blijft Parijs overigens nog ver onder het landelijk gemiddelde.

Volgens Le Monde ligt in Frankrijk het gemiddelde tarief voor de taxe foncière op 35,6%. Wil je zien wat per gemeente de taxe sur le foncier en de taxe d’habitation is? Klik hier voor de complete lijst.

Montreuil-en-Auge (Calvados) is met 3,54% een uitschieter naar beneden terwijl Fontanes-de-Sault (Aube) er met 88,6% aan de bovenkant uitspringt.

 

Foto: ©Maurits Rietveld
Tekst: Myra PRINSEN