Kan de Nièvre de belangrijkste Europese locatie voor de aanvoer van helium worden, een zeldzaam en duur gas dat in de bodem van twaalf gemeenten in het zuidwesten van het departement wordt aangetroffen? Het winnings- en productieproject dat door een bedrijf uit la Moselle is opgezet wil graag de exclusieve vergunning krijgen.
Nicolas Pélissier, de voorzitter van het bedrijf 45-8 Energy uit Metz, wil de huid van de beer niet verkopen alvorens deze te doden, maar hij is zeer optimistisch dat hij binnenkort een exclusieve licentie zal krijgen om helium te zoeken in de bodem van de Nièvre.
De prefectuur, die deze vergunningsaanvraag in oktober 2019 heeft ontvangen, heeft begin september haar advies aan het ministerie van Ecologische Overgang doorgegeven. Het Ministerie van Economische Zaken, dat uiteindelijk het besluit moet nemen over het al dan niet officieel starten van de exploitatie, heeft een openbare raadpleging op het internet gelanceerd. De bevolking van de Nièvre kan zich uitspreken over het winnings- en productieproject van dit zeer zeldzame gas. Het strekt zich uit over een grondgebied van 251 km² in de volgende gemeenten: Azy-le-Vif, Chantenay-Saint-Imbert, Chevenon, Dornes, Luthenay-Uxeloup, Magny-Cours, Neuville-lès-Decize, Saint-Parize-en-Viry, Saint-Parize-le-Châtel, Saint-Pierre-le-Moûtier, Sermoise-sur-Loire en Toury-sur-Jour. Zullen deze gemeenten akkoord gaan, zodat de Nièvre de belangrijkste Europese productielocatie van helium wordt?
Reactie begin 2021
‘De openbare raadpleging over het project is een zeer belangrijke stap voor ons en niet alleen omdat het een verplichte stap is!’ reageert Nicolas Pélissier, die ook ingenieur geowetenschappen is. ‘We willen dat iedereen zijn eigen conclusie kan trekken en deze kan delen (…) of ze nu positief zijn of niet.’
De bedrijfsleider pleit voor ‘transparantie’. ‘Wij hebben brochures gestuurd (…) naar alle betrokken gemeenten, zodat zij hun burgers kunnen informeren, evenals naar negen milieuverenigingen in de sector. Ons project is uniek in Europa. We willen graag dat de lokale bevolking deze industriële activiteit omarmt en overtuigd is dat we dit project gaan uitvoeren met respect voor het milieu. Het heeft niets te maken met wat er in het verleden is gebeurd met de kolenmijnen in de gemeenten Lucenay-lès-Aix en Cossaye (dat in 2006 werd gelanceerd en vervolgens in 2009 werd ingetrokken),’ concludeert hij in de hoop de wantrouwende bevolking gerust te stellen.
Het ministerie van Economische Zaken zal uiterlijk begin 2021 een besluit nemen. De antwoorden die tijdens de openbare raadpleging zijn verkregen en de adviezen van de prefectuur en de Dreal (la Direction régionale de l’Environnement, de l’Aménagement et du Logement) worden meegenomen in de besluitvorming.
‘We zijn alle verplichtingen nagekomen’, zegt Nicolas Pélissier. ‘Een gunstige beslissing zou betekenen dat er een vergunning wordt afgegeven voor vijf jaar.’
Onderzoek op locatie
Het bedrijf 45-8 Energy ontdekte dit heliumrijke gebied door het bestuderen van de fysische geografie en de historische gegevens van het Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM). Vervolgens door het ontwikkelen van een eigen onderzoeksmethode met behulp van satellietfoto’s en met sensoren uitgeruste drones.
Aan het begin van het jaar schatte Nicolas Pélissier de productiecapaciteit op enkele honderden kubieke meters per dag en per boorgat. ‘De Fonts-Bouillants-bronnen in Saint-Parize-le-Châtel zetten ons op het heliumspoor in de Nièvre. Dit zijn drie natuurlijke kooldioxidebronnen die enorme hoeveelheden helium en kooldioxide in de atmosfeer uitstoten.’
In juni en juli waren de onderzoekteams uit Metz nog steeds aan het werk. Bijna tweehonderd nieuwe monsters werden genomen op de locaties in het zuidwesten van de Nièvre. ‘De afgelopen twee jaar hebben we gas opgepompt en vervolgens geanalyseerd.
De resultaten zijn echt positief. We hebben deze vergunning nodig om nu de volgende stappen te kunnen zetten,’ concludeert Nicolas Pélissier. ‘In het 251 vierkante kilometer grote gebied zit een overvloedige hoeveelheid helium.’
Aart Sierksma
Bron: Projet d’extraction d’hélium dans la Nièvre : la consultation publique est lancée [Ludovic Pillevesse]