Olivier Wegmann geeft glas een tweede leven

Geschreven door:
Aart Sierksma
Datum:
24 april 2017
Categorie:
Wegmann

Hij snijdt het glas, zet het lood en speelt met licht. Sinds 2003 woont Olivier Wegmann in Quenne, waar hij glas in lood ontwerpt en herstelt.
“In mijn jeugd was ik vier jaar lang een misdienaar in de Kerk van Sauvigny-le-Bois. Ik moet bekennen, dat ik niet erg plichtsgetrouw was. Mijn ogen dwaalden steeds naar boven: Ik was gefascineerd door de ramen, de kleuren en de designs. Ik heb er zelfs in die tijd een aantal kapot geschoten tijdens het voetballen, waar ik niet zo behendig in was.”
Olivier Wegmann heeft inmiddels zijn weg gevonden. De fascinatie werd passie. Hij breekt het glas niet meer zoals in zijn jonge jaren tijdens het voetballen, maar snijdt het nu. De glaskunstenaar, ontwerper en restaurateur, heeft zijn atelier in Nangis, een gehucht bij Quenne, en deelt zijn expertise met iedereen die belangstelling heeft.

Een bijzonder raam in Shanghai

Hij staat op het punt om meer dan 9.000 kilometer af te leggen om in China een grote uitdaging aan te gaan. “Ik ga naar Shanghai om een glas-in-loodraam in Haussmann-stijl te maken voor een rijke opdrachtgever. Ik hou van uitdagingen. Het gaat om een groot indrukwekkend glas-in-loodraam van 250 vierkante meter,” zegt de ambachtsman die 57 jaar oud is.

“Deze maand, aan de andere kant van de wereld, kan ik ook mooi gebruiken om wat advies te geven aan een Chinese collega over de techniek van het maken van glazen tegels, het mengen van glas en beton. Een proces waarmee ik al veel heb geëxperimenteerd.”

“Ik hou van het contact. Ik heb jarenlang cursussen gegeven op de school waar ik zelf mijn opleiding heb gehad, in de buurt van Nancy”, zegt Olivier Wegmann. In Sauvigny-le-Bois, een paar kilometer van Avallon, waar hij geboren is, heeft hij samen met schoolkinderen een glasboom neergezet. Een gezamenlijke werkstuk waar hij trots op is.
“Ik heb een fantastische beroep. Elk glas heeft zijn geheimen en is weer op een andere manier gesmolten. Elk venster vertelt een verhaal.”

Een atelier in Auxerre

Het verhaal over het leven van Olivier Wegmann is niet één rechte lijn. Voordat hij zijn glascarrière begon, deed hij diverse andere activiteiten: Verkoper van gereedschap voor lbo-scholen, ontwerper, touroperator, magazijnmeester … Pas toen hij in de begin jaren 2000 in contact kwam met een workshop in Auxerre over brandschilderen van glas (Art Vitrail) is de klik ontstaan en is hij gevallen voor het glas-in-lood.
De passie van Olivier Wegmann in nog lang niet voorbij. “Ik ga over zes jaar met pensioen. Ik realiseer me dat ik niet plotseling zo maar kan stoppen. Ik zal zeker doorgaan met glassnijden en -schilderen.”

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Olivier Wegmann, le verre en partage[ Marc Charasson]