Papier van brandnetels, uien, prei…

Geschreven door:
Aart Sierksma
Datum:
16 maart 2020
Categorie:

De plastische kunstenares en papiermaakster Sophie Bernert uit Bléneau maakt, dankzij haar eigen uitvinding, papier van planten. Ze heeft haar eco-verantwoord concept en merk geregistreerd.

Het papier heeft als basis: brandnetel, prei, ui, mierikswortel, courgette of radijs. Grondstoffen die ze het hele jaar door in haar eigen tuin kan vinden. Maar ook tijdens het koken verzamelt ze materiaal. ‘Soms gebruik ik de bloem, de vezel of de pulp’, legt Bléneau’s beeldend kunstenares en grafisch ontwerpster uit. ‘Ik gebruik ook mijn groenteschillen van de composthoop. Afhankelijk van het materiaal gebruik ik verschillende technieken en verschillende processen op een geheel natuurlijke manier.’

Een concept en een geregistreerd handelsmerk

Sophie Bernert respecteert ‘een eco-verantwoorde ethiek’. Ze heeft een ‘zeer natuurlijk technisch proces bedacht en uitgevoerd, waarbij geen chemische oplosmiddelen worden gebruikt’. Het papierbedrijf heeft het concept en proces geregistreerd bij het INPI ((Institut national de la propriété industrielle), net als het merk Papier des jardins©, en het logo.

Voorlopig maakt ze alles met de hand, met behulp van een hydraulische papierpers die ongeveer twintig vellen per keer kan platdrukken. ‘Op de middellange termijn heb ik een grotere nodig,’ voorspelt ze. De meeste tijd is ze kwijt aan het drogen van de papieren vellen; dat duurt ongeveer een maand.

Een bestelling van de familie Sennelier

Ze verkoopt haar papier in klein formaat (A5) met name in de Galerie des Créacteurs, in Saint-Sauveur-en-Puisaye. Zeer binnenkort gaat ze aan Sennelier grotere vellen (A3) leveren. Sennelier is een Frans bedrijf voor kunstbenodigdheden en beroemd om zijn met de hand geselecteerde pigmenten. Het bedrijf produceert olieverf, aquarellen, gouache, pastels en dergelijke. Gustave Sennelier opende zijn kunstwinkel in 1887 vlak bij de beroemde Ecole des Beaux-Arts in Parijs. De eerste bestelling bestaat uit vijf velletjes van vijf verschillende planten. ‘Het contact met Sennelier is toevallig tot stand gekomen. Ik heb een tijdje terug de baas van één van de Sennelier-winkels in Parijs ontmoet’, zegt ze. ‘Ik vertelde haar over mijn creaties en ze leek erg geïnteresseerd. Op 24 februari kon ik iemand van de familie Sennelier ontmoeten. Van hem kreeg ik kort daarop te horen, dat ze wilden dat ik een van hun leveranciers zou worden. Ze vonden het uitstekend dat ik in mijn eigen tempo blijf werken; ze begrepen heel goed dat ik een ambachtelijk bedrijf heb.’

Aart Sierksma

Bron: À Bléneau, Sophie Bernert crée du papier avec des orties, de l’oignon, du poireau… [Olivier Richard]