Wonen in de Bourgogne

Wil je wakker worden met het rustgevende geluid van de natuur, je laten omringen door glooiende heuvels, wijngaarden en pittoreske dorpjes? Dat kan in de Bourgogne! De regio combineert een prettige woonomgeving met prima gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Dus of je nu op zoek bent naar een rustige plek voor na je pensioen, een tweede huis óf een plek voor je (nieuwe) bedrijf, de Bourgogne verwelkomt je met open armen.

Als je van plan bent om naar de Bourgogne te verhuizen, zijn er enkele zaken die je moet regelen. Hieronder een, niet volledige, lijst:

  • Verblijfsvergunning: Als je vanuit Nederland of België naar de Bourgogne verhuist, heb je geen verblijfsvergunning nodig. Als EU-burger kun je vrij in Frankrijk wonen en werken.Een bevolkingsregister kent men niet dus je kunt je ook niet officieel laten inschrijven. Om bij lokale of Europese verkiezingen te kunnen stemmen, kun je je wel als stemgerechtigde laten inschrijven bij het gemeentehuis op de ‘liste électorale’.
  • Zorgverzekering: Als je permanent in de Bourgogne gaat wonen, val je waarschijnlijk onder het Franse zorgstelsel en is het belangrijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Meer informatie vind je op onze pagina ‘gezondheid’.
  • Onderwijs: Kinderen in de schoolgaande leeftijd stromen meestal het reguliere Franse schoolsysteem in. Veel (samenwerkende) dorpen hebben een eigen basisschool. Thuisonderwijs is onder voorwaarden mogelijk. Overweeg afstandsonderwijs om het Nederlands van je kinderen bij te houden.
  • Bankzaken regelen: Het is handig om een Franse bankrekening te openen zodra je in de Bourgogne woont. Dit maakt het gemakkelijker om lokale betalingen te doen en je financiën te beheren. Soms is een Franse bankrekening een eis om contracten af te sluiten.
  • Energie: op het platteland is er meestal geen collectieve warmtevoorziening zoals een gas- of warmtenet. Je moet zelf zorgen voor een energiebron: elektrisch, hout, gas of olie. Voor elektriciteit kun je kiezen voor meerdere aanbieders waarbij EDF (Electricité de France) de grootste is. Andere aanbieders zijn Engie en Total Direct Energie.

Bourgondische Zaken doet z’n best om je zo goed mogelijk te informeren. Toch kunnen we geen garanties geven over de juistheid van informatie op onze website. Controleer jouw situatie bij de desbetreffende instanties of win professioneel advies in. Er kunnen nooit rechten worden ontleend aan de teksten op deze website.

Artikelen over wonen