15, 17, 18 of 112?

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
8 mei 2017
Categorie

Wie antwoordt? En waar? 

Achter de telefoonnummers van 15, 17, 18 of 112 staan teams van artsen, politieagenten en brandweerlieden die verantwoordelijk zijn voor een snelle reactie in noodsituaties. Deze mannen en vrouwen zijn 24 uur per dag en 365 dagen per jaar beschikbaar. Alle gesprekken en nummers worden opgenomen, ook valse alarmen.

Allô le 15
Alarmerend lang overgeven, hoge koorts, pijn op de borst… Nummer 15 verbindt patiënten door met teams van de SAMU (Medische Hulp Dienst Voor Dringende Zaken) in een gebouw in de buurt van het ziekenhuis in Nevers. Zij registreren de oproep en coördineren de hulp door een arts ter plekke in te schakelen, die vervolgens een medische reactie tot stand brengt: zenden van een noodteam, doorverwijzing…

Allô le 17
Als de oproep uit Nevers komt, wordt er verbinding gemaakt met het politiebureau aan de Avenue Marceau. Als het telefoongesprek uit Pouilly sur Loire, Clamecy, Decize, Arleuf, Pougues-les-Eaux… komt gaat het rechtstreeks naar het ‘Centre d’Opérations et de Renseignements de la Gendarmerie’ (Corg), het informatiecentrum van de politie. Hier vandaan wordt gereageerd op gevallen van moorden, aanvallen, gevechten, verstoringen van de openbare orde… met een adequate politie-inzet.

Allô le 18 of le 112

Noodoproepen voor de brandweer gaan rechtstreeks naar Varennes Vauzelles, naar de ‘Service départemental d’Incendie et de Secours’ (Sdis). Hier bevindt zich het zenuwcentrum voor directe hulp voor de hele Nièvre. De bureauchef en drie medewerkers (waarvan twee de hele nacht aanwezig zijn) staan klaar om de nodige personele en materiële middelen in te zetten voor verkeersongevallen, omgevallen bomen op de openbare weg, woningbranden, onverwachte weersomstandigheden enzovoorts.

Zij beoordelen welke middelen ingezet moeten worden, afhankelijk van de locatie en de aard van de situatie. Bijvoorbeeld: Extra inzet of een ambulance naar Cercy-la-Tour…? Zij moeten een oplossing vinden in samenwerking met één of meer van de achtenveertig kazernes waar 1300 professionele brandweerlieden en vrijwilligers klaarstaan.
En bij een grote ramp zal het ‘Centre opérationnel départemental d’Incendie et de Secours’(Codis) de coördinatie op zich nemen, eventueel met een versterkt team voor de duur van de crisis.

Aart Sierksma
Bron: ljdc, 15, 17, 18 et 112 : qui est au bout du fil dans la Nièvre ? [Ludovic Pillevesse]