Separatistische geluiden in de regio
De burgemeester van Dijon heeft er genoeg van dat Bourgondië en Franche-Comté één regio vormen. Hij uitte dat deze week in de media.
Op 1 januari 2016 werden Bourgondië en Franche-Comté formeel samengevoegd. Het ging om de departementen Côte-d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire en Yonne in Bourgondië en de departementen Doubs, Jura, Haute-Saône en het Territoire de Belfort in Franche-Comté.
François Rebsamen, burgemeester van de stad Dijon (Fédération Progressiste, ex Parti Socialiste), president van de metropool Dijon, en onder François Hollande minister van Werkgelegenheid, Beroepsopleidingen en Sociale Dialoog, roept nu op tot een scheiding.
“De beide regio’s kunnen niet samenleven en we moeten de achterstand van Franche-Comté compenseren. De regio gaat niet vooruit. We zijn verschillend en moeten nadenken over een splitsing,” zo zei hij tegen France 3. Hij stelt dat er niets terecht is gekomen van de plannen om de krachten te bundelen, de administratieve complexiteit te verminderen en de universiteiten te versterken. Ook heeft de regio heeft een probleem met de aantrekkelijkheid.
Jean-Philippe Allenbach, voorzitter van de Mouvement Franche-Comté was blij met deze actie van de Bourgondische burgemeester. Volgens hem bleek uit een in 2022 uitgevoerde peiling dat in Franche-Comté 60% van de bevolking voor een splitsing was.
Dijon versus Besançon
France 3 laat ook Roman Pasquier aan het woord, de onderzoeksdirecteur van het nationaal centrum voor wetenschappelijk onderzoek. Die bevestigt dat de samenvoeging een mislukking is: ”Dijon en Besançon zijn twee middelgrote steden met veel overeenkomsten. Bij elke nieuwe kwestie komen de spanningen weer naar boven. Er is sprake van competitie in plaats van samenwerking.”
De president van de regio, Marie-Guite Dufay (Parti Socialiste) verklaarde tegen France 3 dat ze was verrast door deze oproep die de strijd uit het verleden weer oprakelt. Ze wees erop dat de samenvoeging van beide regio’s dynamiek heeft gebracht: er is € 600 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de economie, onderzoek, en de ontwikkeling van sectoren.
Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat het daadwerkelijk tot een splitsing van regio’s zal komen aangezien de wet niet in die mogelijkheid voorziet.
Foto: Dijon, ©JackiJak – Pixabay
Tekst: Myra PRINSEN