De overstromingen in Bourgondië

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
3 april 2024
Categorie:
Yonne

Uit diverse hoeken van Bourgondië meldden de kranten de afgelopen dagen overstromingen. Het ging vooral om de Armançon, de Serein en de Arroux.

De presidente van de regio, Marie-Guite Dufay, brengt op 4 april ’s middags een bezoek aan de getroffen plekken in de gemeenten Noyers-sur-Serein en Tonnerre.

In de Côte- d’Or en de Yonne konden de Armançon en de Serein het water niet meer aan. De regionale media laten beelden zien van overstromingen in Brienon-sur-Armançon,  Tonnerre, Chablis en Ancy-le-Franc. In Venarey-les-Laumes kleurde het water in de straten rood door bloed uit het abattoir dat zich, via het riool, had vermengd met het stijgende water van de Armançon. Sinds woensdag 3 april daalt in dit gebied het waterpeil weer.

In het departement Saône-et-Loire zorgde begin deze week de Arroux voor problemen. Daar was het Toulon-sur-Arroux dat volgens de kranten het meeste te verduren kreeg. Maar ook Etang-sur-Arroux bleef niet gespaard. Zij berichtten dat sinds dinsdag 2 april het peil van de Arroux weer zakt.

In de Nièvre gingen de Aron en de Yonne op sommige plekken buiten hun oevers, maar vanuit dat departement zijn geen zware overstromingen gemeld.

Voor het weekend wordt droog en warmer weer voorspeld.

 

Foto: een hoge waterstand van de rivier de Yonne, ten zuiden van Auxerre, maar daar geen grote overstromingen.
Tekst: Myra PRINSEN