Regio investeert € 40,5 miljoen in water

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
14 februari 2024
Categorie:
Water speerpunt voor regio Foto ©Wirestock on Freepik

Water wordt een speerpunt voor Bourgogne- Franche-Comté.  Op basis van een Plan Etat-Région, zal de regio hierin € 40,5 miljoen gaan investeren.

De programma’s waarin wordt geïnvesteerd, moeten bijdragen aan een soberder gebruik van water. Belangrijkste prioriteiten voor dit deel van Frankrijk zijn het herstel van watermilieus en vermindering van vervuiling door de landbouw.

Voorheen ging het vooral om de continuïteit van de dienstverlening, dus om het veiligstellen van drinkwater voor mensen en dieren en voor recreatie. Daarvoor was een budget van zo’n € 1,7 miljoen per jaar beschikbaar. De komende tijd wil de overheid anticiperen op de klimaatveranderingen om watertekorten voor gebruikers en voor de natuur te beperken.

Op de eigen website noemt de regio zeven speerpunten:

  • Economische activiteiten steunen die verenigbaar zijn met de milieuambities.
  • De 16 industriële bedrijven die het meeste water verbruiken begeleiden om daarin te minderen.
  • De kwaliteit van de belangrijkste waterwingebieden herstellen.
  • De veehouderij helpen om zich aan te passen aan de klimaatverandering en het drinkwater voor het vee veiligstellen.
  • Binnen gemeentelijke samenwerkingsverbanden de overdracht van vaardigheden met betrekking tot water en sanitaire voorzieningen stimuleren.
  • Voorbeeldprojecten met het label “Nature-Based Solutions” steunen.
  • In elk deelstroomgebied een instantie opzetten voor dialogen.

De regio heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Agences de l’eau (waterkantoren)  Loire Bretagne, Seine Normandie, en Rhône Méditerranée Corse om de acties de coördineren en bij te dragen aan de realisatie van de milieudoelen. De Agences de l’eau, waarvan Frankrijk er 6 heeft, moeten zorgen voor (1) herstel van de waterlopen, hun natuurlijk functioneren en de biodiversiteit; (2) beheer en verdeling van de waterbronnen; (3) een goede staat van het water door beheersing bij regenval en door het terugdringen van vervuiling; en (4) activiteiten om de kwaliteit en de natuurlijke habitat van de kustwateren te behouden en te herstellen.

 

Bronnen: Regio Bourgogne Franche Comté en Agences de l’eau
Foto: ©Wirestock on Freepik
Tekst: Myra PRINSEN