Aan welke veiligheidsregels moeten jagers zich houden?

Geschreven door:
Aart Sierksma
Datum:
17 september 2018
Categorie:
jager in Yonne
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-38yztt’][/av_image]

Het jachtseizoen is afgelopen zondag 16 september weer geopend in de Yonne. Het seizoen duurt tot 28 februari 2019. De jagers moeten zich aan allerlei strenge regels houden. Wat zijn eigenlijk de veiligheidsvoorschriften?
De regels voor de jachtveiligheid kun je terugvinden in het departementale jachtbeheersplan. Het plan is deze winter aangepast en vernieuwd en is donderdag 13 september gepresenteerd door de voorzitter van de jagers van de Yonne en de directeur van de Departementale Federatie van jagers van de Yonne, tijdens de zitting van de Kamer van Landbouw.

Drie incidenten vorig seizoen
federatie jacht Yonne In de praktijk is de jacht zeer gereguleerd. Jagers moeten bepaalde verboden en verplichtingen respecteren. “In het departement de Yonne hebben we te maken met erg weinig ongelukken tijdens de jacht,” verzekert Jean-Marie Sernet, assistent van het hoofd van de afdeling van ‘l’Office national de la chasse et de la faune sauvage de l’Yonne’. “Er waren slechts drie incidenten. Alle drie veroorzaakt door onvoorzichtigheid. Schoten bij huizen en een hond door een kogel geraakt. Er waren geen menselijke slachtoffers, anders zouden het ongelukken zijn.”

 

De vijf veiligheidsregels voor de jacht

  1. Verbod op het gebruik van vuurwapens en jachtbogen op of in de buurt van asfaltwegen (de weg, de greppel en de rijbaan) op openbaar terrein en op of in de buurt van spoorwegen.
  2. Verbod om te schieten in de richting van een weg of een spoorweg of daarboven.
  3. Verbod om in de richting van elektriciteitskabels, telefoonlijnen en hun palen te schieten.
  4. Verbod om te schieten in de richting van publieke ontmoetingsplekken en particuliere woningen (inclusief caravans, schuren, tuinhuisjes), evenals gebouwen die behoren bij vliegvelden.
  5. Verplichting voor jagers, begeleiders en volgers om fluorescerende kleding te dragen tijdens de jacht op grootwild.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Quelles sont les règles de sécurité auxquelles sont soumis les chasseurs ? [Cindy Bonnaud]