In Prémery is het hout uit de bossen voor de inwoners

Geschreven door:
Aart Sierksma
Datum:
2 januari 2018
Categorie:
houtstapel
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-2vvvp8′][/av_image]

De liefhebbers hebben tot eind maart 2018 de tijd om hun stuk bos te kappen en het hout te verwijderen. Deze oude traditie is nog steeds erg in trek bij de bewoners van de beboste gemeenten in de Nièvre. Het geeft ze de mogelijkheid om goedkoop aan brandhout te komen.
Om negen uur, vier dagen voor Kerst, werden de percelen in het bos Moreau, in de gemeente Prémery, toegewezen. Ieder kreeg een strook van 600 m lang. Door de mist waren er niet veel mensen op afgekomen.
Patrick, een jonge gepensioneerde, was er wel. Met zijn kettingzaag. “De andere gepensioneerden komen wel als de mist weer opgetrokken is.”
affouage“We gebruiken allemaal biologische olie. Dat is een van de voorwaarden. We moeten rekening houden met het milieu. Vijftig jaar geleden lag het hier nog vol met ijzeren blikjes, dat willen we niet meer. We laten het gebied net zo schoon achter als voor de affouage,” legt Alexis Plission uit. Hij is gemeenteraadslid in Prémery en één van de voorvechters van deze oude traditie. “Iedereen heeft nu de mogelijkheid om zijn huis te verwarmen voor minder geld. Een stère hout die je ergens koopt, kost toch al gauw 45 euro. Wij bieden de percelen aan voor €15. Daar haal je 6 tot 8 stères uit. Je moet natuurlijk wel de beschikking hebben over de juiste apparatuur. Ook moet je kunnen omgaan met een kettingzaag en weten hoe je het hout uit het bos krijgt.  ‘l’Entreprise à But d’Emploi’ (EBE) biedt ondersteuning als het nodig is. Veiligheid staat voorop. Vooral in bossen waar geen bereik is met je mobiele telefoon.”

Geschiedenis
‘Affouage’ is een gebruik dat dateert uit de Middeleeuwen en stelt mensen in staat een perceel van een gemeentelijk bos te exploiteren. Een gemeenteraad heeft de mogelijkheid om een deel van het gemeentelijke bos te reserveren voor zijn inwoners. Het woord ‘affouage’ komt van het oude Franse werkwoord ‘affouer’ dat verwarmen betekent.

Werkwijze
Elk jaar wordt een perceel bos toegewezen om te kappen. Geïnteresseerde inwoners moeten zich in augustus in het gemeentehuis registreren en worden in november uitgenodigd voor de loting. De percelen worden toegewezen door middel van een loting, waarbij iedereen een gelijke kans heeft. Gemeentefunctionarissen markeren de percelen en geven aan welke bomen gezaagd mogen worden.

Veiligheid
Iedereen die meedoet, moet zich houden aan de veiligheidsinstructies. De uitrusting bestaat uit een zaagbroek, veiligheidsschoenen, helm en handschoenen en je moet biologisch afbreekbare kettingolie gebruiken om vervuiling te voorkomen.

Assistentie
‘EBE’ is gerechtigd om het werk uit te voeren voor mensen die niet in staat zijn het zelf te doen. Het gaat dan om het zagen, vervoeren en opslaan van het hout, dat daarna nog twee jaar moet drogen voordat het geschikt is voor verwarming.
Tachtig mensen hebben in 2017 een perceel toegewezen gekregen.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, À Prémery, le bois communal sert les habitants [Pierre Destrade et Véronique Iniesta]