Armoedecijfers Bourgondië

Geschreven door
Myra Prinsen
Geschreven op
24 oktober 2023
Categorie
Armoedegrens Bourgondië Image: Racool_studio on Freepik

Met uitzondering van de Nièvre leven in Bourgondië minder mensen onder de financiële armoedegrens dan gemiddeld in heel Frankrijk.

In de Nièvre bevindt 15,5% van de inwoners zich onder de financiële armoedegrens. In de Yonne is dat 14,3%, in de Saône-et-Loire 12,8% en in de Côte-d’Or 11,5%. Voor heel Frankrijk ligt het gemiddelde op 14,4%. Dat maakte Insee (Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques) onlangs bekend.

De armoedegrens ligt in Frankrijk op € 1.120 per maand voor een alleenstaande, € 1.680 voor een koppel, en € 2.350 voor een gezin met twee kinderen jonger dan 14 jaar.

Volgens Insee is er over het algemeen minder armoede op het platteland. In Bourgondië gaat dat niet op voor de Morvan, de Jovinien en de Tonnerois waar meer dan 16% moet rondkomen met minder dan de hierboven genoemde bedragen. Jongvolwassenen tot 30 jaar en eenoudergezinnen worden vaker getroffen door armoede dan andere groepen.

Volgens Insée gaat het in de Nièvre vooral om gepensioneerden met een laag pensioen. in de Yonne betreft het met name families die last hebben van de moeilijke economische omstandigheden en een hoge werkloosheid. De Côte d’Or profiteert van de dynamiek van de agglomeratie Dijon.

 

Tekst: Myra PRINSEN
Foto: Image by Racool_studio on Freepik

Tags: