BZ magazine 51

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
30 juni 2018
Categorie
BZ nummer 51

INHOUD herfst 2018

Landbouw
Koolzaad en nieuwe landbouwtechnieken
colza-koolzaadPhilippe Douillé startte met 45 hectare grond en 20 melkkoeien in 1975. Nu verbouwt hij, samen met zijn zoon Arnaud, op 380 hectaren allerlei granen. Proteïnerijke gewassen zoals linzen en erwten en olierijke zaden zoals koolzaad, zonnebloemen en vlas. In het begin boerde Philippe nog op de traditionele manier: ploegen, zaaien, het spuiten. Hij doet een boekje open over het verbouwen van ‘colza’ (koolzaad) en nieuwe landbouwtechnieken. En over allelopathie


st-HoPrendre les Eaux
Saint-Honoré-les-Bains op oude affiches
Wie nu door Saint-Honoré-les-Bains loopt, ziet veel vergane glorie. Het station thermale functioneert nog volop. Maar hotels hebben allang deuren en luiken gesloten; de naam op de gevel vervaagt. Herinneringen aan de periode dat Saint-Ho een geliefd kuuroord was.
Kortgeleden ging het iconische Hotel du Parc tegen de vlakte, ondanks inspanningen van een comité en een dringende brief van oud minister van cultuur Jack Lang.
Eerder werd het casino wel gered omdat het lokale belang prevaleerde. En gelukkig zijn er hier en daar initiatieven voor het hergebruik van oude gebouwen.

wasbak met plakVide-greniers, brocantes en marchés aux puces
Van oude spullen, de dingen, die voorbij gaan
Als u een huis koopt in Frankrijk, komt het vaker niet dan wel voor dat het huis helemaal leeg w ordt opgeleverd. Vaak blijven oude meubels en kasten staan. Op zolder of in de schuren, stallen en cave ligt een allegaartje van dingen die door vorige eigenaars zijn afgedankt, maar niet weggegooid: oude gereedschappen, roestige werktuigen en oude, al dan niet kapotte huishoudelijke voorwerpen, potten en kruiken.

visWeet wat je eet!
‘Poisson’ onder de loep
Frankrijk is na Spanje de grootste Europese markt voor visserijproducten. Het lijkt erop dat de Franse consumptie blijft groeien.
Door de groeiende vraag is ook de noodzaak ontstaan van een verantwoorde visserij. Dachten we vroeger nog dat de oceanen eindeloos bevist konden worden, inmiddels beseffen we dat we niet ongelimiteerd kunnen blijven doorgaan met vissen zoals we dit altijd deden, met overbevissing en verspilling van vis door de bijvangst.
Welke labels (keurmerken) zijn er voor vis. En welke vis kiezen we als we voor duurzaam willen gaan.

Het Repair Café
Niet weggooien maar repareren
Een kapot broodrooster, een telefoon die ermee ophoudt, een fiets met een lekke band of een grasmaaier die niet wil starten. Wat doet u, als iets stuk gaat en u zelf niet heel handig bent en u ook niet veel handige kennissen heeft? In de meeste gevallen verdwijnt het kapotte ding dan in de vuilnisbak of ergens achterin een schuurtje of la. De garantie is meestal allang verlopen en repareren is tegenwoordig vaak duurder dan nieuw kopen. Om verspilling tegen te gaan en kapotte apparaten een tweede leven te geven, organiseren vrijwilligers in Luzy en Lormes sinds kort regelmatig een Repair Café. Dit van oorsprong Nederlandse idee vindt zijn weg in de wereld en nu dus ook in de Bourgogne.


 

En verder in dit nummer:

Muziek
Fête de la vielle

Geschiedenis
Napoleon Bonaparte

Taal en cultuur
La Robe Blanche
21430 Bard-le-Régulier, Eglise Saint Jean l’Evangéliste

Kunst en cultuur
Honorez les Arts: Creativiteit in een voormalig hotel

Paray-le-Monial: De mozaïekstad

Activiteiten
Voor kastelen aan de Loire hoef je niet ver te reizen

Agenda
Overzicht van enkele activiteiten voor komende maanden

Praktisch
Woningmarkt: Beleg uw spaargeld in een Frans vakantiehuis, de Nederlandse fiscus betaalt mee!
Verzekeringen: Verzekeringsweetjes voor uw (tweede) woning in Frankrijk

Typisch Bourgondisch
Restaurantrecensie Hôtel du Morvan in Luzy

En verder
Brèves, Korte berichten
Column Et bien voilà: Tweetalig

Interessante artikelen: