Inhoud lentenummer 74 lente 2024

Geschreven door:
Redactie
Datum:
12 maart 2024
Categorie:

1000e verjaardag Hugues de Semur

Op 13 mei 1024 werd Hugues de Semur geboren. De familie van Hugues was de machtigste van de Brionnais en een van belangrijkste van Bourgondië. Zijn vader wilde een ridder van hem maken. Hugues moest daar echter niets van hebben en vluchtte op 13-jarige leeftijd naar zijn oom, de bisschop van Auxerre. Toen zijn vader hem beval terug te komen, vertrok hij naar Cluny. Daar stond hij onder bescherming van de abt Odilion de Mercœur. Zo’n tien jaar later werd hij als 24-jarige verkozen tot abt van de Orde van Cluny. Dat blijft hij 60 jaar lang en in die tijd breidt hij de orde uit over heel Europa. De kerk die Hugues als abt liet bouwen in Cluny was eeuwenlang de grootste van Europa. Helaas is de kerk grotendeels gesloopt. Het kleine stukje dat nog overeind staat, kan je bezoeken. Een 3D-presentatie geeft een goed beeld van hoe de immense kerk er ooit uitzag.


Haut de gamme meubelmerk

Tijdens de creatieve buzz na de Eerste Wereldoorlog, sticht Xavier Pauchard TOLIX in Autun. Hiermee introduceert hij het galvaniseren in de Franse meubelindustrie; een samensmelting van industriële esthetiek en functionaliteit. Het markeerde een nieuw tijdperk van duurzame metalen meubelen. Midden in de jaren dertig lanceerde TOLIX zijn eerste collectie meubels voor de openbare ruimte. Deze meubels, gemaakt om de elementen te weerstaan, worden al snel de norm voor stedelijk meubilair.  Bijna honderd jaar later bestaat het meubelmerk nog altijd. ‘We zijn net zo trots op ons merk als bijvoorbeeld Dior. En we willen het merk echt als haut-gamme presenteren. Dus een stoel kost misschien 300 euro. Maar daarvoor heb je dan ook iets waar je je leven lang mee toe kan!’ vertellen de trotse nieuwe directeuren aan BZ.


Open tuinendag

Jardins & Santé ondersteunt waar een tuin vaak niet binnen het budget past. Terwijl het voor de mentale en fysieke gezondheid van bewoners heel goed is. Particulieren betalen een klein bedrag om een tuin te kunnen bezoeken. ‘Het is een feest om te doen!’ zegt Joke Cats die in vorig jaar meedeed. ‘Bezoekers zijn vaak zo enthousiast!’. In 2023 ontving ze 100 bezoekers. Ook in mei en juni 2024 kun je weer diverse deelnemende tuinen bezoeken. Om inspiratie op te doen voor je eigen tuin en tegelijkertijd steun je Jardins & Santé om levenskwaliteit van patiënten in zorginstellingen te verbeteren.


Schapenkaas uit de Morvan

In Bourgondië maken ze heel veel verschillende kazen, maar hoogst zelden van schapenmelk. Amandine Goujon van Les Bêêlles Morvandelles is één van de weinigen die dat wel doet. In het hoogseizoen op de boerderij is het flink doorwerken. Amandine moet helpen bij het lammeren, de moeders melken, kaasjes produceren, verkopen, enzovoort. Ondertussen moet ze als jonge ondernemer ook haar bedrijf tot volwassenheid brengen. Gelukkig heeft ze na twee seizoenen handmatig melken, nu ook een melkmachine. En de kaasjes blijken in de smaak te vallen, zelfs in een vleesgebied waar nauwelijks schapenzuivel wordt geproduceerd.


Ouder worden: behoud autonomie

Vorig jaar is in Frankrijk door de l‘Assemblée nationale een wet aangenomen die alles te maken heeft met de vergrijzing van de samenleving. Het doel van de wet is om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen. De gemeenten hebben de taak gekregen om een register bij te houden van eenzame ouderen in hun gemeenten. De Centres Sociaux spelen hier mede een rol in door het bevorderen van sociale contacten. BZ sloot aan bij een interactieve werksessie over dit onderwerp in het Centre Social van Fours en doet verslag.


Cajun- en zydecofestival

Al meer dan dertig jaar is het jaarlijkse festival Nuits Cajun een begrip in de Bourgogne. Editie 2024 voltrekt zich in Buxy (Saône-et-Loire) op 25 en 26 mei aanstaande. De opzet van dit festival is al die jaren hetzelfde gebleven: een mix van concerten in diverse stijlen, bals, open podia, dansworkshops, exposities, kortom voor elk wat wils onder het motto: ‘Laissez les bons temps rouler’! Als je niet naar het festival kunt, kun je toch genieten van cajun en zydeco. De Nederlandse Bourgondiër Henk Mutsaers maakt namelijk voor radiozender FDL in Luzy wekelijks een programma waarin cajun en zydeco de boventoon voeren.


En verder in dit nummer:

Praktisch: Besparen met Tempo-contract

‘Anders’ bouwen

Natuur

Geneeskrachtige planten

Tips voor restaurant en wijn

Recept

Activiteiten

Taalrubriek

Columns Kim & Floor

Agenda

Tags:

Interessante artikelen: