BZ magazine 73

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
22 december 2023
Categorie

Winter 2023

Verbannen naar het Château de Bussy-Rabutin

Graaf Roger de Bussy-Rabutin was net zo ambitieus in zijn carrière als in de liefde. Hij was erudiet en vrijgevochten. Maar door zijn roekeloosheid, zijn ijdelheid en zijn scherpe pen vervreemdde hij belangrijke mensen van zich en leefde daardoor jarenlang eenzaam op zijn kasteel in de Bourgogne. Lees meer over deze bijzondere man en zijn kasteel in deze winter BZ.

 


Schone mobiliteit en elektrisch rijden

De elektrische auto rukt op en dat is mede te danken aan subsidies voor particulieren en bedrijven.

Het Europees Parlement heeft in 2022 ingestemd met het verbod op nieuwe benzine- en dieselmotoren: vanaf 2035 mogen er alleen nog maar elektrische en waterstofauto’s op de markt worden gebracht. Frankrijk zet met een budget van één miljard euro zwaar in op het ondersteunen van de auto-industrie. Met als doel dat er in 2030 jaarlijks twee miljoen elektrische auto’s in Frankrijk van de band rollen. Deze auto’s moeten natuurlijk ook verkocht worden. Om de Fransen aan te moedigen schonere voertuigen aan te schaffen, zijn er daarom meerdere steunmaatregelen.


lichaamsgeoriënteerde psychotherapie

Intimiteit ontwikkelen met je lichaam en met het wezen dat je bent. Hoe doe je dat? Een gesprek met psychotherapeute Hanneke Verhulst, die vanuit de hectiek van Nederland neerstreek in een gehucht bij Gouloux.

De therapie leert je te luisteren naar de signalen die je lijf afgeeft. Je leert intimiteit ontwikkelen met je eigen lichaam en met het wezen dat je bent. En vandaaruit met anderen. Ik help mensen niet ergens vanaf, ik leer ze anders met zichzelf omgaan. Ben je bijvoorbeeld van het type “niet zeuren, maar doorgaan” dan kan het zinnig zijn om juist hiermee aan de slag te gaan. Je zult ontdekken dat het heel verrijkend is om de signalen van je lichaam niet af te doen als gemiep.


Eenvoud is de ultieme verfijning

Van heinde en verre brengen klanten hun walnoten, hazelnoten en zaden naar de ‘Huilerie de Brienon’ om ze daar op ambachtelijke wijze tot heerlijke olie te laten persen. Eigenaar Jean-Jacques Schultz leidt ons rond in zijn authentieke werkplaats.


Kaasplankje

Bourgondië is rijk aan heerlijke kazen. Het is dus niet moeilijk om voor de kerst een mooi regionaal kaasplankje samen te stellen. Valentin Detroy (Fromagerie Hess, Beaune) geeft tips en uitleg.

Het is gebruikelijk om een oneven aantal kazen te nemen. Voor een groep van 15 mensen gaan we uit van zeven verschillende soorten en 80 tot 100 gram per persoon. Daarbij is het zaak om te variëren met vormen, kleuren, texturen en smaken.

Dien de kazen op zonder het papier of plastic van de verpakking maar vertel aan de gasten uit welke soorten ze kunnen kiezen. Leg genoeg messen op het plankje om bij het aansnijden vermenging van kazen te vermijden.


Nederlandse Francaise

Maakt een Nederlandse opvoeding in Frankrijk je Nederlander? De gemiddelde Nederlander die permanent in de Bourgogne woont, is daar niet opgegroeid. Elvira Wouters wel. Ze verhuisde op vierjarige leeftijd met haar ouders en jongere zusje naar het dorp Issy-l’Évêque (71)

Haar ouders kochten een oude boerderij, knapten die op en begonnen met de uitbating van een chambre d’hotes. Elvira doorliep het Franse schoolsysteem, deed een Baccalauréat professionel in de dienstverlening in Montceau-les-Mines en vervolgde haar studie in Beaune. Nu woont en werkt Elvira in Frankrijk.

En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

Erfgoed

Praktisch

‘Anders’ bouwen

Natuur

Geneeskrachtige planten

Culinair

Restaurant tip en cave

Recept

activiteiten

Agenda

Wandeling

Interessante artikelen: