BZ magazine 71

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
29 juni 2023
Categorie

INHOUD zomer 2023

Vlinders in de Morvan

Wist je dat er nachtvlinders zijn die voornamelijk overdag actief zijn? En dat de kolibrievlinder in het voorjaar wel duizend kilometer vliegt over de Alpen of de Pyreneeën om naar onze regio te komen? In de Morvanregio zijn ongeveer honderd soorten dagvlinders bekend, terwijl heel Frankrijk 250 soorten telt en Nederland 53!


De beeldentuin

Vanaf deze zomer is de beeldentuin van Ennadien Blink te bezoeken. De tuin ligt rond het huis op Haut Done, net buiten Luzy. Bezoekers kunnen genieten van objecten van keramiek, latex en glas. Glasobjecten die schitteren in de zon en draaien door de wind. Heerlijk om hier rond te lopen en te genieten van al dat moois. De opening van de tuin is 9 juli om 14.00 uur, daarna de hele zomer open en toegang is gratis.


Zingen als therapie

Twee vrouwen in de Morvan hebben een methode ontwikkeld om lichamelijke en psychische klachten te verlichten door middel van klankgericht zingen. Wat houdt dat in?


Kunst in XXL-formaat in La Karrière

Een lelijk litteken in het landschap veranderde in enkele jaren in een cultuurpodium. En niet zo maar eentje: op een paar kilometer van Nuits-Saint-Georges vind je kunst in XXL-formaat.

Vanaf de 19e eeuw leverde de steengroeve van Villars-Fontaine het ‘calcaire de Comblanchien’, prachtig kalksteen van absolute topkwaliteit. In 2003 gaat de onderneming failliet en verandert de steengroeve langzaamaan in een woestenij. In 2016 koopt de gemeente de steengroeve om hier een culturele invulling aan te geven.


Loodgieterswerk in Franse huizen

Voor loodgieterswerk laten we ons gidsen door Hans Melchers. Hans heeft zesendertig jaar gewerkt als loodgieter in Nederland en inmiddels al weer bijna tien jaar in de Morvan.

Vaak nemen Nederlanders bouwmaterialen uit eigen land mee om te klussen in hun Franse huis. Als het om waterleidingen gaat, kun je dat beter niet doen, adviseert Hans, omdat de diameters van de leidingen tussen beide landen verschillen.


Pontus de Tyard Bewaarplaats van oude druivensoorten

Het kasteel van Pontus de Tyard is een domein met druivensoorten uit de 16e eeuw en wijnen zoals ze toen mogelijk werden gedronken. Uit onderzoek bleek dat in deze omgeving destijds zo’n 50 verschillende druivensoorten werden verbouwd. Die hebben allemaal een plekje gekregen op de konijnenheuvel van het kasteel, de Clos de Garenne. Sommige zijn op dit moment zeer populair bij wijnbouwers, zoals de Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Chardonnay. Andere zijn nog beperkt in gebruik. Een deel van de Clos de Garenne is helemaal gewijd aan Chardonnay-varianten. Daarvan zijn er ongeveer 80 aangeplant.

En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

Erfgoed

Praktisch

‘Anders’ bouwen

Natuur

Geneeskrachtige planten

Culinair

Restaurant tip en cave

Recept

activiteiten

Agenda

Wandeling

Interessante artikelen: