INHOUD NUMMER 66 winter 2021
Kersenbloesems kijken
De Pays Coulangeois, ten zuiden van Auxerre, is het kersengebied van de Bourgogne. De mooiste tijd om deze streek te bezoeken is in het voorjaar wanneer de bomen in bloei staan. De lekkerste tijd is van eind mei tot begin juli als de kersen rijp zijn. De producenten staan tijdens het oogstseizoen op de lokale weekmarkten en hebben fruitkraampjes langs de doorgaande wegen zoals de D606 tussen Auxerre en Cravant.
Nicolas Rolin
Hoewel al langer duidelijk was dat het graf van kanselier Nicolas Rolin zich in Autun bevond, is zijn graftombe pas twee jaar geleden gevonden, tijdens proefboringen van de archeologische dienst vanwege de geplande uitbreiding van het musée Rolin. Deze slimme onderhandelaar en kanselier van Bourgondië werd Puissant rijk. Naarmate hij ouder werd wilde hij wat terugdoen voor alle rijkdom. Meerdere malen liet hij de kerk Notre-Dame-du-Châtel in Autun verbouwen en verfraaien met beeldhouwwerken verder is hij o.m. bekend voor het organiseren van de eerste internationale vredesconferentie ooit.
Manufature de Digoin 1875
De Manufacture de Digoin, oorspronkelijk een kleinschalig familiebedrijf, werd in 1875 gevestigd langs Le Canal du Centre. Tegen 1900 was de regio van Digoin en Paray-le-Monial – bekend als ‘Le vallée de la céramique’ – de thuisbasis van ongeveer veertig fabrieken, elk met een specifieke expertise (het maken van dakpannen, bakstenen en decoratieve tegels). Vanaf 1875 maakte de Manufacture de Digoin alledaagse huishoudelijke voorwerpen in steengoed voor o.a. destilleerderijen en (mosterd)producenten vanwege hun unieke conserveringskwaliteiten: azijnpotten, mosterdpotten, terrines, kruiken enz. In 2014 redde Corinne Jourdain, de fabriek van de ondergang.
Klassieke Citroën
Wat maakt de eend en andere leden uit de Citroënfamilie opnieuw zo populair? Wie alles wil weten van Citroën-auto’s is bij Wouter Jansen aan het juiste adres. Met zijn Nederlandse compagnon, ook een fan van Citroën, geeft hij ‘Citroexpert’ uit. Wouter is hoofdredacteur sinds de oprichting van het blad in 1996. Naast schrijven voor het tijdschrift is Wouter ook auteur of co-auteur van een twintigtal boeken.
Middelbare school in Frankrijk
Wonen in Frankrijk, een droom van velen. Maar hoe gaat dat als je schoolgaande kinderen hebt? Hoe zit dat met het Franse schoolsysteem, wat staat kinderen te wachten op met name de middelbare school? Na vijf lagere schooljaren gaan de kinderen met elf jaar al naar het collège, een soort middenschool. Vier jaar later, als ze 15 zijn, volgen er drie jaar lycée. In principe, en zeker op het platteland van Frankrijk, ga je naar het collège dat het dichtst bij je huis is en dat ligt in jouw administratieve gebied. Kinderen hoeven geen school te kiezen, er is geen cito-toets en geen advies. Mobiele telefoons zijn bij wet verboden op de collegès. Kinderen leren door heel veel over te schrijven, dat uit hun hoofd te leren en eindeloos oefeningen te maken.
Ons afval
Frankrijk stond lange tijd niet bepaald bekend als milieubewust, maar tijden veranderen. Of toch niet? Hoe werkt dat precies met afvalscheiding en wat gebeurt er eigenlijk met je afval? Wie het proces overziet, kan betere keuzes maken. Het beste is het, om geen spullen verpakt in plastic te kopen. Het ophalen en verwerken van afval gebeurt in de Bourgogne níet overal hetzelfde.
En verder in dit nummer:
Taal en cultuur
Sandra Amani: De steen die draait op kerstavond
Franse graantjes
La Robe Blanche: Prieuré de Vausse
Samenleving
Een zoektocht naar kwaliteit van leven
Natuur
Geneeskrachtige planten: De grove den
De geneeskrachtige werking van bijenproducten: koninginnengelei
Culinair
Recept: Buche
Tip: Château du Clos de Vougeot
Cave: Bailly
activiteiten
Wandeling
Brocantekoorts
Agenda
EN VERDER
BZ dag
Foto
Column: Het hoogtepunt van Cora
Activiteiten
Agenda