BZ magazine 67

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
2 juli 2022
Categorie

INHOUD zomer 2022

Opus Gothique

In Changemois bouwt David Russel en een team van vrijwilligers aan een onmogelijke droom, die tóch mogelijk is. Een gotisch bouwwerk volgens alle regelen der kunst van de 13e eeuw

Gotische architectuur was zijn passie en het eigenhandig hakken, bewerken en beeldhouwen van alle bouwelementen uit kalksteen was zijn lust en zijn leven. Hij was er in Parijs, waar hij sinds 1956 woonde, al mee begonnen. In de Morvan vond hij de ideale plek voor zijn droomproject. Pascale ging kijken hoe het er voorstaat.


De Romeinse villa van Escolives-Sainte-Camille

De Yonne heeft een aantal interessante archeologische vindplaatsen. In Escolives-Sainte-Camille, een dorp dat al sinds 2300 voor Chr wordt bewoond, is een luxueuze villa aangetroffen uit de Gallo-Romeinse tijd.

In de jaren ’50 van de vorige eeuw wilde een boer uit Escolives-Sainte-Camille een notenboom uitgraven die midden op zijn land stond. Tot zijn verbazing trof hij in de grond grote stenen bakken aan. Na analyse bleken het sarcofagen uit de Merovingische tijd (5e eeuw na Chr.). Archeologen die verder zochten vonden een vuurplaats en talloze gereedschappen en later zelfs de fundamenten van een enorme Romeinse villa uit de eerste eeuwen van onze jaartelling.


In de ban van de draailier

Vaak geldt: hoe ouder hoe duurder. Dit gaat echter niet op voor de draailier. De huidige draailierbouwers maken zulke verfijnde en makkelijk te bespelen instrumenten dat de oudere exemplaren, hoe mooi ook, minder in trek zijn. Fekke de Jager heeft twee draailieren, één uit 1870 van de bekende Franse bouwer Jacques Antoine Pajot en een modern exemplaar uit 1987. De eerste ziet er indrukwekkend uit met veel ingelegd hout. De tweede, gemaakt door de eveneens Franse Denis Siorat, heeft een sobere zwarte kast. Oud of modern, het is een complex instrument dat aardig wat voorbereiding vraagt voordat je erop kunt spelen.


Alle kleine bee(s)tjes helpen

Door allerlei oorzaken, zoals covid en oorlog, lijken doelen op het gebied van klimaat en biodiversiteit vooruit geschoven te worden. Dat maakt de positie van de insecten er niet beter op. Ook in de Bourgogne, hebben insecten het moeilijk. In februari van dit jaar verscheen in het gezaghebbende tijdschrift New Scientist een artikel waarin betoogd wordt dat de mens aan de vooravond van de ‘zesde massale uitstervingsgolf’ staat. Inventarisaties en schattingen laten zien dat de afgelopen vijfhonderd jaar zo’n 13% procent van alle diersoorten verdwenen is. Het grootste verlies komt voor rekening van de laatste honderd jaar.


Denis Diderot

Meer dan wij ons dagelijks bewust zijn is de Verlichting onverminderd actueel in onze huidige manier van denken, doen en samenleven. Elk Frans waardensysteem is erop gebaseerd óf zet zich ertegen af. In het meest recente presidentiële debat ging de felste woordenwisseling tussen de kandidaten Marine le Pen en Emmanuel Macron dan ook precies daarover.


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

lekker lang lezen

Erfgoed: Église Saint-Martin de Chapaize

Praktisch

Subsidies

Composthoop

Natuur

Geneeskrachtige planten: rode klaver

Culinair

Restaurant tip: Rymska

activiteiten

Wandeling

Kunstroute in Nannay

Brocantekoorts

Agenda

EN VERDER

BZ dag uitnodiging

Column

Interessante artikelen: