Château-Chinon krijgt astronomisch centrum voor groot publiek

Geschreven door
Myra Prinsen
Geschreven op
24 oktober 2023
Categorie
Sterrenwacht op Le Calvaire Château-Chinon

De gemeente Château-Chinon en SAB, de Bourgondische Vereniging voor Sterrenkunde, werken aan een astronomisch centrum voor amateurs en professionals.

Château-Chinon beschikt over een plateau met een 360-graden panorama en een helder zicht op de sterrenhemel. Het is een perfecte locatie voor een astronomisch centrum dat amateurs en professionals uit de hele wereld kan bedienen.

De gemeente en SAB (Société Astronomique de Bourgogne) werken samen om zo’n sterrenwacht van de grond te krijgen. In 2025 moet die opengaan voor het publiek. Het project kreeg de naam “De la Terre au Ciel” (van de aarde naar de hemel).  La terre verwijst naar de archeologie, geologie en biodiversiteit van de plek. Le Ciel naar het panoramisch uitzicht en de sterrenwacht.

Locatie is Le Calvaire (de kruisweg), het plateau waar ooit de Galliërs een nederzetting hadden en later een burcht werd gebouwd. Nu staan er nog drie stenen kruisen en een paar vervallen gebouwen: een weerstation dat in 1934 werd gebouwd en sinds 1986 verlaten is, en een voormalige waterzuiveringsinstallatie. Ze worden allebei omgebouwd voor “De la Terre au Ciel”.

Telescopen

Het dak van het oude weerstation krijgt een beschut terras voor een DOBSON telescoop met een doorsnede van 1 meter. Het wordt de tweede in zijn soort die in Frankrijk toegankelijk is voor het grote publiek.

Onder een koepel komt een telescoop van 500 millimeter die op afstand bedienbaar zal zijn. Hij wordt aangesloten op een wereldwijd netwerk zodat iedereen, overal ter wereld, een tijdslot kan boeken om zo de sterrenhemel van de Morvan te bekijken. Dankzij accessoires kunnen ook overdag waarnemingen worden gedaan.

Verder is een camera voorzien die is aangesloten op FRIPON, het Franse Fireball Recovery and InterPlanetary Observation Network) om bijvoorbeeld de val van meteorieten te zien. Zo’n camera staat overigens ook al in Bibracte en is vooral interessant voor wetenschappers en ruimtevaartorganisaties om bijzondere verschijnselen te observeren.

Tegen Le Journal du Centre verklaarde de directeur van de Société Astronomique de Bourgogne, Eric Chariot, dat het de insteek is om het observatorium voor een lage prijs toegankelijk te maken voor een groot publiek.

 

Planetarium en wandelroutes

Op de locatie zal ook uitleg worden gegeven over de geschiedenis van het weerstation, metingen naar de opwarming van de aarde en de meetapparatuur die ter plekke wordt gebruikt.

Het is de bedoeling om bezoekers te ontvangen in de oude waterinstallatie. Op de begane grond worden expositieruimten en werkruimten voor mineralogie ingericht. In het ronde bassin wordt een planetarium gebouwd. Er zullen zowel overdag als ’s nachts activiteiten worden aangeboden.

Op het terrein komen drie wigwam-achtige tenten met een transparante koepel en een oppervlak van 15 m2 te staan. Ze kunnen worden gehuurd en zijn geschikt voor maximaal zes personen. De Bubble wigwam is 2,50 meter hoog. Dankzij de koepel kunnen gebruikers optimaal profiteren van het uitzicht op de natuur.

De planning is dat het complex in 2025 open gaat voor het publiek. Vanaf Le Calvaire worden drie wandelroutes aangelegd van respectievelijk 800, 1.200 en 3.500 meter. Het plan is om ook  ’s nachts wandelingen in de omgeving te organiseren.

 

Foto: ©Gemeente Château-Chinon
Tekst: Myra PRINSEN