Chemin de la Passerelle

Geschreven door:
Aart Sierksma
Datum:
3 juli 2017
Categorie:
Chemin de la Passerelle
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-aaqel’][/av_image]

Waar komt die naam vandaan?
‘La Passerelle’ is een mooie voorziening van massief staal, waar vanaf wandelaars en fietsers een prachtig uitzicht over de stad Autun hebben.
Chemin de la PasserelleVóór de negentiende eeuw was er weinig verkeer tussen het gehucht Chaumottes en de gemeente San Pantaleone. Alleen via een doorwaadbare plaats kon men de rivier de Arroux oversteken, als de rivier tenminste niet buiten zijn oevers was getreden vanwege zware overstromingen.

Een project dat dateert uit 1894
Op 28 maart 1894 heeft de landmeter van het departement op eigen verzoek aan Pierre Gauthier, burgemeester van San Pantaleone, een project voor de bouw van een metalen loopbrug van 30m voorgesteld. Het zou op de doorwaadbare plaats in de Arroux moeten komen. De weg van Arnay naar Saulieu zou daarmee aanzienlijk bekort worden en de boeren zouden de weilanden aan beide zijden van de rivier kunnen gaan gebruiken.

Op 20 mei 1894 constateerde de gemeenteraad dat de kosten van het project (5.800 frank) de middelen van de gemeente te boven gingen. Het gemeentebestuur besloot toen om het project uit te stellen en de tijd te gebruiken om een beroep te doen op financiële steun van ‘la Société Lyonnaise des Schistes Bitumineux’ (een oliemaatschappij), de gemeente Autun en van het ‘Régiment d’infanterie en garnison’ in Autun. Alle drie waren geïnteresseerd in de bouw van de brug voor de oversteek van de bewoners en werknemers en voor de training van soldaten.
De donkergroene brug die mooi bij de omgeving in het landschap zou passen, zou daarna niet lang meer op zich laten wachten!

Aart Sierksma

Bron: lejsl, La passerelle verte, le passage immanquable [Claude Chermain]