De grote wandeltocht naar Parijs

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
18 februari 2024
Categorie:
Wandelen naar Parijs

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen zijn vanuit alle hoeken van Frankrijk lange-afstandswandelingen naar Parijs gestart. In april zijn er diverse etappes in Bourgondië en iedereen mag meelopen.

Er zijn zeven routes gekozen die door allerlei verschillende typen landschap voeren en de historische en culturele rijkdom van Frankrijk laten zien. Twee vertrekken er vanuit Bourgondië: de eerste op 2 april vanuit Mâcon en de tweede op 17 april vanuit Nevers. Tevens is het mogelijk om op 15 april in Bourbon-Lancy aan te sluiten op een lange variant van de tweede route.

250 ambassadeurs van FFRandonnée, de organisatie die de lange wandelroutes door Frankrijk uitzet, lopen La Grande Randonnée vers Paris helemaal. In 500 etappes leggen ze meer dan 10.000 kilometer af. Het is de bedoeling dat ze allemaal tegelijk op 12 mei aankomen in de Franse hoofdstad. De eerste zijn al op 13 januari vertrokken.

Iedereen wordt uitgenodigd om deze ambassadeurs onderweg te vergezellen op een deel van hun route. In- of uitstappen kan op elk moment. De etappeplaatsen zijn gekozen vanwege hun historie, cultuur of gezelligheid. Ze zijn voorbereid op de ontvangst van de wandelaars.

De volgende routes gaan door Bourgondië:

Cultuur en Oenologie in Bourgondië (670,1 kilometer)
Bij vertrek vanuit Mâcon, in het zuiden, volgt deze route de GR® 76. Die biedt een prachtig uitzicht over de bergen van de Beaujolais. Na Dijon, wordt de GR® 2, langs de Seine, aangehouden. Ten westen van Châtillon-sur-Seine buigen de wandelaars af richting de Yonne. Daarna voegen ze zich bij degenen die via de andere routes uit het oosten naar Parijs lopen.
De vertrekdatum vanuit Mâcon is 2 april.

Klik hier voor de details.

Bronnen van de Loire en de Seine (896,8 of 398,5 kilometer)
Tijdens deze wandeltocht tussen beide rivieren, ontdekt men de culturele en natuurlijke diversiteit in het hart van Frankrijk.

Er zijn twee mogelijkheden. De lange route vertrekt vanaf de berg Mont Gerbier de Jonc in het Centraal Massief en gaat naar Puy-en-Velay, Saint-Etienne en Lyon. Na de bergen van Forez gaat hij door de Morvan naar Auxerre. Daar wordt de Yonne overgestoken en volgen de wandelaars tot aan Parijs de Seine.
De vertrekdatum vanaf de Mont Gerbier de Jonc is 16 maart.

De korte route vertrekt vanuit Nevers om vanuit Vézelay hetzelfde traject te volgen als de lange route.
De vertrekdatum vanuit Nevers is 17 april.

Klik hier voor de details.

De routes staan ook op MaRando, de app van FFRandonnée onder GRVP.

 

Foto: ©Freepik
Kaart: ©FFRandonnée
Tekst: Myra PRINSEN

La Grande Randonnée vers Paris

La Grande Randonnée vers Paris, ©FFRandonnée