Een dorp dat al sinds 2014 zonder drinkwater zit

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
4 december 2023
Categorie:
Chemilly-sur-Serein

In Chemilly-sur-Serein, een dorp met 160 inwoners in de Yonne mag al sinds 22 augustus 2014 geen kraanwater meer voor consumptie worden gebruikt omdat het verontreinigd is met een pesticide.

Koffie of thee zetten en maaltijden koken, moeten de inwoners doen met flessenwater. Sommigen tappen regelmatig een voorraadje water in andere plaatsen.

Het dagblad, L’Yonne Républicaine, schrijft dat in het kraanwater van Chemilly-sur-Serein sporen zitten van de pesticide terbuméton-déséthyl die vroeger in de wijnbouw werd gebruikt en sinds 2003 verboden is. Meestal geldt er een drempelwaarde voor wat is toegestaan, maar voor deze pesticide is die kennelijk nooit bepaald.

Het ARS (Agence Régionale de Santé) ziet toe op de kwaliteit van het drinkwater en publiceert per departement een lijst van de gemeenten waar het kraanwater niet mag worden geconsumeerd. Vooral in de Côte-d’Or, en in mindere mate in de Yonne, gaat het om vervuiling met nitraten. Daar richt de bescherming door de ARS zich specifiek op specifiek zwangere vrouwen en zuigelingen.

Soms is er een algeheel verbod voor de hele populatie. Dat kan zijn vanwege microbiologische verontreiniging, zoals voor 95 inwoners van Beneuvre en 11 inwoners van Menesble, of vanwege arseen voor 41 inwoners van Triou (Lormes) en 38 inwoners van Précy-le-Haut (Château-Chinon Campagne). Op een enkele plaats bevat het water te veel fluor voor kinderen tot 12 jaar. Klik hier voor de complete lijst.

Chemilly-sur-Serein schaft  naar verwachting in 2024 een zuiveringsinstallatie met koolstoffilter aan zodat het grondwater weer geschikt wordt voor consumptie.

 

Tekst: Myra PRINSEN