Een toeristisch fietspad naar Autun

Geschreven door
Saskia Relker
Geschreven op
5 september 2019
Categorie

Een ongebruikte spoorlijn tussen Dracy-Saint-Loup en Autun wordt binnenkort omgevormd tot een toeristisch fietspad. Een overeenkomst met SNCF (Franse spoorwegen) is in een afrondende fase. Het pad mag uitsluitend gebruikt worden door ongemotoriseerd verkeer. Het wordt een verlengstuk van de al bestaande 18 kilometer tussen Épinac en Dracy-Saint-Loup.
Goed nieuws van het ‘Communauté de communes Grand Autunois-Morvan’ dat verantwoordelijk is voor de voortgang van het ‘voie verte’-project. Het departement Saone-et-Loire, de regio Bourgogne-Franche Comté en de staat financieren het plan voor 80%.

Het project maakt deel uit van een groter geheel dat in 2013 is gestart. Er is 950.000 euro voor beschikbaar gesteld. Het doel is om fietsroutes te creëren tussen Anost en Arleuf in de Nièvre en Nolay in de Côte-d’Or, die geschikt zijn voor alle ongemotoriseerde weggebruikers.

fietspaden verbinden

‘Op dit moment hebben we een goede verbinding liggen tussen Puits Hottinguer in Épinac en Dracy-Saint-Loup’, zeggen Hubert Lobreau, vice-president van Grand Autunois-Morvan en Julien Barnay, hoofd van de afdeling Milieu. ‘We hebben dus nog ongeveer 6 kilometer nodig om deze fietspaden te verbinden met Autun’.
Dit laatste project moet komen op een bestaande spoorlijn die al heel lang niet meer wordt gebruikt. Een overeenkomst met de SNCF is in de maak. Het fietspad moet aangesloten worden op ‘le chemin de la Passerelle’ in Autun, waardoor het verbonden wordt met de camping ‘la Porte d’Arroux’, de Janus-tempel en het industrieterrein Bellevue.
Deze route moet de wijnstreek met de Morvan verbinden, twee totaal verschillende landschappen, dwars door het bos van de valleien van de Drée en de Arroux.

2021-2022

‘We zijn nu nog in de voorbereidende fase maar rekenen erop dat het 26 kilometer lange fietspad Autun-Epinac vóór 2021-2022 gerealiseerd is,’ zeggen Hubert Lobreau en Julien Barnay. ‘Het budget voor dit jaar is € 270.000 en daarmee breiden we het traject uit tot Saisy, waarna de verbinding met Nolay steeds dichterbij komt’.

Autun: Toeristische fietspaden, schitterende wandelpaden, kastelen, mijnen, een oud station……..

Zowel wandelaars als fietsers zijn erg blij met de nieuwe ontwikkeling. Het is een mooie en meestal schaduwrijke route dat er een jaar geleden nog een paar kilometer bij heeft gekregen. Er ligt nu in totaal ongeveer 18 km tussen Épinac en zijn huidige eindpunt: het gehucht Ravelon tussen Curgy en Dracy-Saint-Loup.

Mooie verhalen

Het woord terminus is toepasselijk omdat de voormalige spoorlijn nu voor motorvoertuigen verboden is. Het traject loopt soms langs het spoor van de TGV, die de oude spoorlijn heeft vervangen. Je ziet her en der nog borden met oude verhalen, die in het Frans “Les Chiffons rouges’* worden genoemd. Bijvoorbeeld over koeien die niet langer schrikken van de langsrijdende treinen.
De toeristische route is erg in trek doordat het door een landelijke omgeving loopt en ook doordat er allerlei verwijzingen zijn naar de oude spoorlijn van de SNCF met de oude huizen en haltes en het station van Saint-Léger-du-Bois-Sully. Je komt zelfs onderweg een Eiffeltoren tegen! Ergens halverwege kun je het kasteel van Sully bezoeken, geheel in renaissancestijl, voltooid in de vroege zestiende eeuw. Een juweeltje.

Van Autun tot Épinac

Vanuit Autun, het buurtschap Ravelon, gaat het pad richting Saint-Forgeot, daana langs Dracy-Saint-Loup met een oud indrukwekkend kasteel; Curgy met een prachtige romaanse kerk en de schitterende educatieve tuin Alôsnys met permacultuur, oftewel duurzaam tuinieren.
Bij Saint-Forgeot maak je kennis met de tweelingbergen, de Télots. Hier werd decennialang schalieolie gewonnen. Een eindje verder kruis je de kolenmijnen van Saint-Léger-du-Bois, de mijnen van Fourneaux, en in Épinac de Malakoff-mijntoren en de Hottinguermijn. Hier bevindt zich ook het mijnmuseum onder het stadhuis en nog een prachtig kasteel.

OPMERKING: De toeristische route wordt afgeschermd met houten slagbomen waardoor auto’s geen toegang hebben. Er staan houten banken en picknicktafels en in Épinac vind je een restaurant.
* Kijk op youtube: Michel Fugain: le chiffon rouge (https://youtu.be/-u9ScA4F8Vk)
Aart Sierksma
Bron: La voie verte emmènera bientôt vélos et randonneurs jusqu’à Autun[Dominique ARNAUD ]

Interessante artikelen: