Gezondheid in de Bourgogne

De Franse gezondheidszorg staat internationaal goed aangeschreven. De problemen zijn er hetzelfde als in Nederland en België: gebrek aan personeel en aan bepaalde medicijnen.

Bourgondische Zaken geeft hieronder antwoord op veel gestelde vragen over de gezondheidszorg in Frankrijk en specifiek in Bourgondië.

Ook vind je op deze pagina een lijst met Nederlandstalige medici. Aanvullingen of correcties op deze lijst kun je mailen naar Bourgondische Zaken.

De SAMU (Service d’Aide Médicale d’Urgence), de ambulancedienst, is bereikbaar met nummer 15. Maar dat nummer kan alleen worden gebeld vanaf een Frans nummer. Als je met een Nederlandse of een Belgische telefoon belt, geldt het internationale alarmnummer 112. Het is niet nodig om dan een landennummer toe te
voegen.

Om voor de Franse ziektekostenverzekering in aanmerking te komen, heb je een Carte Vitale nodig. Dat is een basisverzekering die slechts 60% tot 70% van de kosten dekt. Voor de rest sluit je een aanvullende verzekering af.

De Carte Vitale vraag je aan via Ameli.fr. Daarvoor heb je een Frans sociaal-verzekeringsnummer nodig en dat is aan te vragen bij de lokale CPAM (Caisse Primaire d’Assurance Maladie).

Voor een aanvullende verzekeringen, Assurance Maladie Complémentaire ofwel een Mutuelle, moet je bij een private verzekeraar zijn. Dekking en prijs van een Mutuelle verschillen per verzekeraar.

Bij een kort verblijf zal doorgaans de reisverzekering of de Nederlandse / Belgische ziektekostenverzekering dekking bieden. Check vooraf bij de eigen verzekering wat eventuele voorwaarden en beperkingen zijn en hoe lang de dekking doorloopt als je in Frankrijk bent.

Op deze pagina tref je een lijst aan met Nederlandstalige artsen in Bourgondië. Let op: deze lijst is niet altijd actueel en zeker niet volledig!

De grotere ziekenhuizen zijn te vinden in de steden Auxerre, Beaune, Chalon-sur-Saône, Dijon (universitair ziekenhuis), Mâcon, Nevers en Sens.

Ze staan aan het hoofd van een GHT (Groupe Hospitalier du Territoire). Onder de GHT’s hangen de volgende kleinere ziekenhuizen, hôpitaux de proximité:

  • Auxerre, GHT UNYON: Avallon, Clamecy, Tonnerre.
  • Beaune, GHT Sud Côte-d’Or: Arnay-le-Duc, Nuits-Saint-Georges en Seurre.
  • Chalon-sur-Saône, GHT Saône-et-Loire, Bresse-Morvan: Autun, Chagny, La Guiche, Louhans, Montceau-les-Mines en Toulon-sur-Arroux.
  • Dijon, CHT 21-52 : Auxonne, Châtillon-sur-Seine, Is-sur-Tille, Montbard, Saulieu, Semur-en-Auxois.
  • Mâcon, GHT Bourgogne Méridionale: Bourbon-Lancy, Charolles, Cluny, La-Clayette, Paray-le-Monial, Tournus en Tramayes.
  • Nevers, GHT Nièvre : Château-Chinon, Cosne-Cours-sur-Loire, Decize, La-Charité-sur-Loire, Lormes, Luzy (centrum voor langdurige zorg) en Saint-Pierre-le-Moutier.
  • Sens, GHT Nord Yonne: Joigny en Villeneuve-sur-Yonne.

In Frankrijk worden de volgende bevolkingsonderzoeken aangeboden:

  • Screening op baarmoederhalskanker: vrouwen van 25 tot 29 jaar worden elke drie jaar uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken. Voor vrouwen van 30 tot 65 jaar is dat elke vijf jaar.
  • Screening op borstkanker: vrouwen van 50 tot en met 74 jaar worden elke twee jaar uitgenodigd voor een mammografie.
  • Screening op darmkanker: mensen tussen 50 en 74 jaar kunnen elke twee jaar gebruik maken van een thuistest.

In Frankrijk bevallen vrouwen in principe in het ziekenhuis of een kraamkliniek. De zwangerschap moet in de eerste drie maanden, online, worden aangemeld bij de ‘Caisse d’assurance maladie’ waarbij je bent aangesloten. Vervolgens krijg je een persoonlijke kalender met de geplande medische controles en je zwangerschapsverlof. De zorgkosten van de medische controles worden over het algemeen volledig vergoed maar de eerste twee echo’s (voor einde maand 5) slechts voor 70% (waarbij een mutuelle de overige kosten dekt). Na de bevalling heb je recht op kraamzorg thuis.

De gezondheidszorg voor baby’s is vergelijkbaar met de zorg zoals die in Nederland wordt geboden door de consultatiebureaus. De medische controle van kinderen loopt echter langer door (tot en met 16 jaar). In totaal krijgen kinderen 20 controles. Deze consultaties worden volledig gedekt door de Assurance Maladie. Voor meer informatie: kijk op Ameli.fr of zoek naar ‘Suivi médical de l’enfant et de l’adolescent.’

Ja, er is een uitgebreid vaccinatieprogramma. In principe zijn de vaccinaties ook verplicht. Het niet laten vaccineren van je kind kan leiden tot een korting op de kinderbijslag (Allocation Familiale).

Artikelen over gezondheid