De houtindustrie kan de redding zijn voor herstel van de economie in de Zuid-Niévre

Geschreven door
Elsa Telder
Geschreven op
4 januari 2016
Categorie
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-8n1ih’][/av_image]

De hoop op groei van de werkgelegenheid in de Zuid-Nievre is voor een belangrijk deel gevestigd op de houtverwerkende industrie. Bestaande bedrijven hebben uitbreidingsplannen zoals Bois et Sciages de Sougy uit La Machine (185 werknemers) en Bois-Energie uit Four-à-Chaux dat voor een bedrag van totaal € 10 miljoen wil investeren in nieuwe activiteiten in de periode 2016 -2018. Dit zou 20 nieuwe banen moeten opleveren. Ook het bedrijf Treewood kondigde nieuwe plannen aan. Zij willen een houtdroogoven plaatsen in een leegstaand gebouw in Cercy-la-Tour. Verwachte opbrengst 6 nieuwe banen in 2016/2017.

Afgelopen herfst startte een nieuw bedrijf met 9 medewerkers in de Zuid-Niévre. Het is een dochteronderneming van het Portugese Vigobloco, gespecialiseerd in de fabricage van betonnen prefab onderdelen voor de bouw onder de naam VGB France Prefabriques. De hoop is dat het bedrijf in de toekomst verder groeit.

De vestiging en uitbreiding van bedrijven wordt gestimuleerd door de Communauté de communes du Sud-Nivernais (CCSN), oftewel de samenwerkende gemeenten uit de zuid-Nievre. Doel is om 200 banen te creëren.

De exploitatie van de kolenmijn van Cossaye-Lucenay stond in 2014 even in de belangstelling doordat het Australische Linc Energy interesse toonde. Maar de energiemarkt wijzigt en de ‘schone’ energie staat nu volop in de belangstelling.

Het Deense bedrijf Global Wind Power heeft in Ternant een mast neergezet om windmetingen te doen en te kijken of de omgeving geschikt is voor het plaatsen van 18 windmolens in Isenay, Saint¬Gratien-Savigny, Saint¬Seine en Ternant. De resultaten van de metingen zijn nog niet bekend.

In Verneuil en Charrin zijn plannen voor de plaatsing van de grootste zonnecelleninstallatie (40 megawatt op een terrein van 69 hectare) van Bourgondië en een van de tien grootste in Frankrijk. Het vereist een investering van € 35 miljoen. De panelen worden geplaatst op particulier terrein. Het voorstel voor plaatsing wordt ondersteund door de lokale politiek en was onderwerp van een onderzoek onder de bevolking in 2015.

De Anvis Group, produceert antivibratie onderdelen voor voertuigen (auto’s, treinen). In 2014 kondigde het bedrijf aan dat een deel van de werkzaamheden verplaatst zouden worden van Decize naar elders. Dit kwam toen als een schok want het betrof 220 banen. Op dit moment werken er nog 289 mensen. Ooit rond 1980 waren dat er 2.000.

In Cercy-la-Tour blijft de werkgelegenheid bij Faurecia (maakt autostoelen) inkrimpen, op dit moment door vrijwillig ontslag. De vakbonden maken zich ernstig zorgen, een van hun vertegenwoordigers merkt op: “We waren met meer dan 1.000 in 1999. Eind januari 2009 waren we met 337. Nu werken er 198. In 2016 is er nog minder werk doordat de productie van een bepaald type achterbanken stopt. Er moet werk gevonden worden voor 20 à 30 mensen

.

Bron: Journal du Centre Nievre van 28 december 2015

Elsa Telder