Het jachtseizoen weer van start…

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
10 oktober 2016
Categorie
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-359t99′][/av_image]

De komst van de herfst valt elk jaar samen met de opening van de jacht. Dit nieuwe seizoen, met het langzaam verdwijnen van de zomerdagen, is niet erg geliefd bij veel mensen. Maar ten minste 1.200.000 jagers wachten ieder jaar wéér ongeduldig op dit moment.
Jagen gebeurt over het algemeen op particulier terrein, maar soms ook in de gemeentelijke of staatsbossen. Deze particuliere, gemeentelijke of staatsdomeinen worden aan een groep jagers verhuurd om het wild te beheren en te reguleren.

Gemeenschappelijk terrein

Jachthut

Jachthut

In de Nièvre is de jacht op klein wild alle dagen toegestaan, op groot wild alleen op zaterdag, zondag, maandag en woensdag. In het bos van Bertranges mag ook op dinsdag gejaagd worden. Maar de meeste staatsbossen zijn op zondag ook open voor andere recreatieve doeleinden.
Sommige wandelaars vrezen waarschijnlijk deze tijd van het jaar, net zoals trouwens de jagers, die ook niet graag allerlei mensen op hun grondgebied zien.

Het is beter om vooraf contact op te nemen met de Federatie van Jagers als u een buitenactiviteit wilt ondernemen. Het is niet ongebruikelijk dat een jachtopziener het terrein dan ter beschikking stelt. Zo worden bijvoorbeeld regelmatig ruiters doorgelaten.

Veiligheid voorop

Deelnemende jagers kiezen ervoor om goed zichtbaar te zijn door het dragen van een oranje vest. Ze nodigen iedereen uit om hetzelfde te doen.Sinds 1998 worden jachtongelukken geregistreerd door de Rijksdienst voor Jacht en Faunabeheer. Er blijken weinig ongelukken te gebeuren tijdens de jacht. Het aantal dodelijke ongelukken in een héél jaar ligt lager dan het aantal sterfgevallen op de stranden in één enkel weekend.
Jagers doen er alles aan om de veiligheid van hun medeburgers – net als hun eigen veiligheid – te waarborgen. Het is belangrijk op te merken dat met een beetje hoffelijkheid, dialoog en wederzijds respect men er in de meeste gevallen prima samen uitkomt.

Aart Sierksma

Bron: ljdc, C’est le jour des chasseurs

 

Tags: ,