Komt er een wijnkelder van €800.000?

Geschreven door:
Elsa Telder
Datum:
29 februari 2016
Categorie:
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-aizwd’][/av_image]

In Cosne-sur-Loire staat een van de drie wijnacademies van de Bourgogne, het Lycee Viticole. Een beroepsopleiding voor wijnbouwers en oenologen. Het mooie is dat 100% van de afgestudeerden snel werk vindt in de wijnbouw of wijnproductie. De school ligt vlak bij Sancerre en Pouilly, twee stadjes waar wereldberoemde witte appellation wijnen worden gemaakt en bij de Coteaux du Giennois, een vrij nieuwe appellation.

De leerlingen van de school doen hun praktijkervaring op bij het Domaine des Athénées dat 7,25 hectare groot is. Er worden Sauvignon blanc, Pinot noir en Gamay druiven verbouwd. Specialiteit van de school is de productie van mousserende wijn, die op een traditionele manier gemaakt wordt. Daarvoor worden niet alleen druiven van het wijngoed van de school gebruikt maar ook druiven van wijnboeren in de omgeving. Er wordt jaarlijks 350 hectoliter stille wijn gemaakt en er worden 50.000 flessen mousserende wijn geproduceerd. De leerlingen groeien uit tot vakmensen door alle stadia van de wijnbouw te doorlopen, van wijngaard tot fles. Om het geleerde in de praktijk te brengen maken de leerlingen hun ‘eigen’ wijn waarvoor zij volledig verantwoordelijk zijn.

Jammer genoeg zijn de ruimtes waar de productie van de wijn plaats vindt wat primitief en heeft de school echt behoefte aan een betere productieruimte voor het maken van de wijn. Dat is een behoorlijke investering waarvoor een subsidieaanvraag van € 800.000 is gedaan bij het Conseil régional de Bourgogne. Naar aanleiding van de aanvraag heeft de school ook al bezoek gehad van de regionale adviseur die vervolgens een positief advies heeft uitgebracht. Hopelijk lukt het allemaal. Dat zou een erkenning zijn van de school en zijn medewerkers.

Wie deze wijn wel eens zou willen proeven kan een bezoekje brengen aan de winkel bij de school in Cosne-sur-Loire, 66 Rue Jean Monnet. U kunt daar terecht op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.

Elsa Telder

Bron: Journal du Centre van 25 februari 2016 en de website van het Etablissement Public d’Enseignement Agricole de Nevers-Cosne-Plagny