Olympische vlam op 11 en 12 juli 2024 in Bourgondië

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
5 juli 2023
Categorie:
Olympische vlan

Enkele weken voordat de Olympische Spelen 2024 in Parijs van start gaan, is de Olympische vlam in Bourgondië. Op 11 juli komt hij naar de Yonne en een dag later naar de Côte-d’Or.

De exacte routes zijn nog niet uitgestippeld, maar het is al wel duidelijk welke plaatsen daar deel van uitmaken.

In de Yonne doet het Olympisch vuur de volgende steden aan: Saint-Fargeau, Sens, Chablis, Avallon, Migennes, Vézelay en Auxerre.

In de Côte-d’Or worden er voor de estafetteloop twee konvooien georganiseerd: “Engagement” omvat de gemeenten Beaune, Semur-en-Auxois, Saint-Jean-de-Losne en Dijon. “Spider” voert langs Museumpark Alésia, kasteel Clos de Vougeot en Saulieu.

Uiteraard worden er op beide dagen activiteiten georganiseerd rondom deze unieke gebeurtenis. Ook op andere momenten in het jaar zijn allerlei sportieve en culturele evenementen te verwachten die een raakvlak hebben met de Olympische Spelen.

 

Reis van 64 dagen door Frankrijk

De Olympische Spelen worden van 26 juli tot en met 11 augustus gehouden en de Paralympische Spelen van 28 augustus tot en met 8 september 2024.

De vlam vertrekt op 16 april 2024 vanuit Olympia (Griekenland) om op 8 mei in Frankrijk aan te komen. Hij reist gedurende 64 dagen door het gehele land alvorens in de hoofdstad te arriveren. Onderweg worden 400 steden aangedaan.

Een aantal departementen, waaronder de Nièvre en de Saône & Loire, doet overigens niet mee vanwege de kosten: het Olympisch Comité brengt € 150.000 tot € 180.000 in rekening om de vlam gedurende een dag te mogen ontvangen.

Foto: ©Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay