Rustig op vakantie: la gendarmerie bewaakt uw woning

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
1 november 2016
Categorie
inbrekersgereedschap

Inbrekersgereedschappen…

Tijdens de vakanties, vooral in de zomer, controleert de politie met grote regelmaat de huizen van inwoners die zich daarvoor hebben geregistreerd.
Sinds het begin van het jaar neemt het aantal registraties toe. 833 in totaal tegen 764 vorig jaar. Op de website van de prefectuur staat: “Deze voorziening is in het leven geroepen om het toenemende aantal inbraken aan te pakken tijdens de vakantieperiodes en om de relatie met de bevolking te verbeteren.”

De procedure

Er moet een aantal eenvoudige stappen worden gezet. Vakantiegangers moeten naar het dichtstbijzijnde politiebureau gaan. Daar worden hun contactgegevens genoteerd en de data van vertrek en terugkeer. Ook wordt gevraagd om een contactpersoon op te geven, die gewaarschuwd kan worden als dat nodig is.
Particulieren kunnen vooraf een formulier online invullen op de website van het departement. Registratie is gratis en moet ten minste 48 uur voor vertrek plaatsvinden. De politie garandeert regelmatige controle, op verschillende tijdstippen.
De overheid geeft nog een aantal essentiële tips om woningen minder kwetsbaar te maken voor inbraak en beter te beschermen: Deuren en ramen goed sluiten, ook bij korte afwezigheid. Geen waardevolle spullen dicht bij de voordeur achterlaten. Regelmatig de post laten verwijderen door een bekende. Af en toe de luiken laten openen en de lichten laten branden om het geheel een bewoonbaar uiterlijk te geven.

Aart Sierksma

Bron: l’yr,  Opération tranquillité vacances [Cindy Bonnaud]