Samenwerking van 8 medische centra

Geschreven door
Elsa Telder
Geschreven op
18 januari 2016
Categorie

Vrijdag 8 januari jl. is een eerste stap gezet op weg naar meer samenwerking door acht medische centra* in de Nièvre onder de naam Communauté Hospitalière de Territoire (CHT).

Een praktijkvoorbeeld voor een goede samenwerking is te vinden in het verzorgingshuis Centre de Long Séjour (CLS), in St. Pierre-le-Moutier. Hier is op dit moment slechts één arts werkzaam om medische zorg aan de merendeels bejaarde bewoners te geven. Deze arts wordt sinds kort ondersteund door geriaters van het Medisch Centrum van Nevers en omstreken (CHAN = Centre Hopitalier de l’Agglomeration de Nevers). Een samenwerking gebaseerd op de sinds vrijdag bestaande CHT.

Goede bedoelingen
Initiatiefnemers voor de samenwerking zijn Christophe Lannelonque, Algemeen directeur van l’Agence régional de Sante (ARS) van Bourgogne Franche-Comté en de directeuren en voorzitters van de betreffende acht medische instellingen. Doelstellingen van de CHT zijn: “voor iedereen gelijke toegang tot de zorg in de gehele streek, steeds betere antwoorden op gezondheidsproblemen, respect voor de identiteit van ieder lid van de CHT, samenwerking in het belang van de gehele Nievre”.

Als eerste stap op weg naar een algehele samenwerking heeft de directeur van de CHT Jean-Michel Sherrer, tevens leidinggevende bij de CHAN, de structuur van de nieuwe samenwerking vastgelegd. Doel is om de medische zorg en de behandeltrajecten te verbeteren. Aan het einde van het eerste kwartaal 2016 moet de samenwerkingsovereenkomst een feit zijn.

Dan is ook bekend in wat de onderlinge verdeling tussen de samenwerkende medische centra zal zijn. Er is geen toekomst voor zelfstandige zorgcentra voorziet Lannelonque. Deze instellingen kunnen geen aantrekkelijk kader bieden aan nieuw aan te trekken medisch personeel.

Alain Lassus van het ziekenhuis in Decize wijst op de terugloop van het aantal mensen dat werkt in de gezondheidszorg. Een urgente kwestie. Samenwerken is prima, maar zonder artsen heb je er niets aan.
Net zoals de communautés des communes gedwongen zijn tot samenwerking om te kunnen overleven, zo moeten de medische centra zich bundelen om betere zorg te kunnen geven.

Onzekerheden
Ook als alle partijen de onderlinge samenwerking zouden omarmen blijft waakzaamheid nodig. De lokale mensen zijn niet erg gebrand op deze samenwerking die op hen overkomt als centralisatie en besluitvorming op afstand, zegt Jean-Claude Desrayaud van het CLS in Luzy. Desrayaud hoopt dat de onderhandelingen over een overeenkomst tussen la Maison Medicale de Luzy (gezondheidscentrum), het ziekenhuis van Autun en de Clinique de Morvan in Luzy (verzorgingshuis) een positief resultaat opleveren. Deze overeenkomst valt buiten het CHT.

Er waren andere wensen voor de overeenkomst van de CHT en die werden vrijdag onderschreven. Zoals bijvoorbeeld het behoud van een directeur op iedere locatie met een eigen budget.

De ondertekening van vandaag is een grote stap vooruit voor de gezondheidszorg volgens Denis Thuriot, commissaris bij de CHAN.

Elsa Telder
Bron: Journal du Centre 13 januari 2016

*De acht medische centra zijn:
Centre hospitalier de Cosne-Cours-sur Loire
Centre hospitalier Henri Dunant, La Charité-sur-Loire
Centre hospitalier de l’agglomération de Nevers
Centre de long séjour de St. Pierre-le-Moutier
Centre hospitalier de Decize
Centre de soins de longue durée de Luzy
Centre hospitalier de Château-Chinon