Toen niemand de slachtoffers van de tandarts geloofde

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
6 februari 2017
Categorie
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-2yk295′][/av_image]

De affaire ‘van Nierop’
Vier jaar na onze eerste ontmoeting met de slachtoffers van Jacobus Van Nierop (de tandarts uit Château-Chinon die veroordeeld is tot acht jaar gevangenisstraf voor verminking en oplichting) gaan we terug naar de initiatiefnemers van het ‘Collectif Dentaire du Morvan’. Ze zitten nog steeds vol rancune.

Eén tegen allen
Ze duiken weer vier jaar in het verleden. Hun grote zorg op dat moment was: Hoe kunnen we de anderen bereiken. “De leider van het collectief wilde het niet aan de grote klok hangen. Maar we deden het toch, al was dat tegen de afspraak,” zegt Dominique Barbotin. “Per slot van rekening hadden we niets ondertekend. Wij waren nergens aan gebonden.”
“Plotseling zaten we daar, in het geheim, in het zwakke licht van een keuken, in een klein huis aan het eind van een weg in Tamnay-en-Bazois. Jij (Bertrand Yvernault ) schreef het eerste artikel en alles raakte daarna in een stroomversnelling. Er volgden meer gesprekken en er kwam een tweede artikel. Een ware vloedgolf kwam op gang. Het collectief groeide in rap tempo. Een verborgen realiteit kwam aan de oppervlakte”, aldus Nicole Martin. Maar de slachtoffers kregen niet de gehoopte steun. Het collectief werd de mond gesnoerd. Het genootschap van tandartsen vertelde ons: “Hij wordt beschermd, jullie zullen hem nooit te pakken krijgen”. Zelfs de politie dreigde ons: “Als jullie een klacht indienen, zullen jullie zelf aangeklaagd worden wegens smaad.”

 

“Ik ben ervan overtuigd dat het kiezen van Monsieur Oudin (advocaat van de slachtoffers) voor een doorbraak heeft gezorgd”, zegt Nicole Martin. “Voor het eerst werd er van een echt probleem gesproken en dat maakte hen bang.”

 

Het “monster” in een medische woestijn

“Het gevoel van verraad is nog heel duidelijk aanwezig,” zegt Dominique Barbotin. “De heren hebben alles keurig voor zichzelf geregeld, maar houden geen rekening met de gewone mensen. Ze schuiven elkaar licenties toe en een praktijk….. Als de politieke dames en heren op deze manier onder één hoedje spelen met de medische wereld, is dit het gevolg: Een monster! Het was genoeg geweest om ‘Van Nierop’ te googelen om zijn ‘praktijken’ te vinden. Dat deden ze niet. Van Nierop was een leugenaar, die zijn patiënten schade toebracht. In plaats van gedegen onderzoek doen, sturen ze ons een slager.”

“Ik denk dat het zo weer kan gebeuren,” voegt hij eraan toe. “Het is de schuld van de politici, die niet de moed hebben om met artsen precies hetzelfde te doen als met apothekers: een verplichte spreiding over het gebied. Dan zouden al deze problemen niet bestaan. Mijn eigen dochter beleeft door het gestuntel van deze tandarts steeds opnieuw dezelfde nachtmerrie: Haar tanden blijven maar uit haar mond vallen en aan het eind ligt ze op de grond omringd door duizenden tanden.”

“Voor ons is er sprake van een leven voor en een leven na Van Nierop,” zegt Nicole Martin. “Niemand is er ongedeerd uitgekomen. Naast allerlei verminkingen, plaatste hij allerlei producten in onze monden die er niet in hoorden. En vergeet niet, je mond is iets intiems. We hebben nog heel wat experts moeten bezoeken om alles weer recht te breien.”

Aart Sierksma
Bron: ljdc, Quand personne ne croyait les victimes du dentiste [Bertrand Yvernault]