Volkstelling start op 18 januari

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
16 januari 2024
Categorie:
Volkstelling

Jaarlijks heeft Frankrijk een volkstelling. De telling voor 2024 start op 18 januari.

In gemeenten met minder dan 10.000 inwoners vindt die slechts één keer per vijf jaar plaats. In de grotere gemeenten gebeurt dat elk jaar met steeds een andere steekproef.

Buitenlanders die minimaal een jaar een Frankrijk wonen, worden geacht mee te doen aan de telling. Via het gemeentehuis wordt iedereen aangeschreven. De vragenlijst kan per internet of schriftelijk worden ingevuld. In Bourgogne-Franche-Comté worden dit jaar bijna 1.500 mensen ingezet voor de telling. Die betreft 265.000 adressen in 748 gemeenten.

Met de volkstelling wordt officieel vastgesteld hoeveel mensen er in elke gemeente wonen en wat de kenmerken zijn in termen van leeftijd, beroep, woonomstandigheden, enzovoorts. Op grond daarvan worden lokale keuzes gemaakt voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals scholen, ziekenhuizen, of openbaar vervoer. Het aantal inwoners bepaalt bijvoorbeeld ook hoeveel de staat bijdraagt aan de begroting van de gemeente, hoeveel leden de gemeenteraad heeft, of hoeveel apotheken er nodig zijn.

Verder wordt de statistische informatie gebruikt voor het maken van nationaal beleid.

De telling loopt voor de kleinere gemeente tot 17 februari en voor de grotere tot 24 februari.

Foto:  © Macrovectora on Freepik

 

Tags: