57 jaar geleden verongelukte Albert Camus in de Yonne

Geschreven door
Aart Sierksma
Geschreven op
23 januari 2017
Categorie
Albert Camus
[av_image src=’https://bourgondischezaken.com/wp-content/uploads/2016/05/vertaling.png’ attachment=’3414′ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-2m4j25′][/av_image]

Op 4 januari 1960 botste de auto van Albert Camus, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, tegen een plataan. Camus en zijn uitgever Michel Gallimard bezweken aan hun verwondingen.
Albert Camus keerde terug naar Parijs in de auto van Michel Gallimard, waarin ook de vrouw en dochter van Michel Gallimard zaten. Hij had de eindejaarsfeesten doorgebracht met familie in zijn huis in Lourmarin, in de Vaucluse. In eerste instantie had de auteur van ‘l’Étranger’ gepland om met de trein te gaan, maar zijn uitgever stelde voor om in zijn auto te naar Parijs te gaan. Een terugreis met een fatale afloop.

Op slag dood

Het was 14.15 uur. De Facel Vega van Michel Gallimard scheurde over de Nationale 5 (de huidige D606) tot aan Villeblevin in het noorden van de Yonne. Daar crashte de auto tegen een boom. De schrijver, die voorin zat, was op slag dood op de leeftijd van 47 jaar. Zijn lichaam werd vervoerd naar het stadhuis van Villeblevin en twee dagen later begraven in Lourmarin. Michel Gallimard, zijn vrouw en dochter, die uit de Facel Vega geslingerd werden, werden vervoerd naar het ziekenhuis in Montereau, waar de uitgever aan zijn verwondingen overleed.
Te hoge snelheid

In de ‘L’Yonne Républicaine’ van 6 januari 1960 wordt de hoge snelheid aangeduid als oorzaak. Albert Camus en de familie Gallimard hadden nog een stop gemaakt in Sens voor een lunch. De hypothese dat slaperigheid de oorzaak was, lijkt daardoor onwaarschijnlijk. De politie vond in die tijd het uiteenspatten van de linker achterband van de Facel Vega en de te hoge snelheid (geraamd op ongeveer 150 km / h) de juiste verklaring voor dit ongeluk.
Na het ongeval werd in de auto een treinkaartje gevonden en het onvoltooide manuscript van ‘Premier homme’.

Aart Sierksma

Bron: l’yr, Il y a 57 ans, Albert Camus disparaissait lors d’un accident dans l’Yonne [Myriam Lebret]