Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven

Geschreven door:
Myra Prinsen
Datum:
26 april 2023
Categorie:

Waarom zie je in de Bourgogne veel kastelen, maar niet van de hertogen van Bourgondië? Hoe komt het dat juist in de Morvan tijdens de Tweede Wereldoorlog het verzet van de maquisards zo sterk was?

Waarom zie je in de Bourgogne veel kastelen, maar niet van de hertogen van Bourgondië? Hoe komt het dat juist in de Morvan tijdens de Tweede Wereldoorlog het verzet van de maquisards zo sterk was? Waarom zijn er zoveel huizen dichtgespijkerd in de Nièvre, het zuidwestelijk deel van de Bourgogne? Wat is de verklaring voor duizenden beenderen van paarden bij de Roche de Solutré?

Dit soort vragen had Lenette Schuijt toen zij al een tijdje in de Bourgogne woonde. Hoe beter zij de streek leerde kennen, hoe meer zij erover wilde weten. Zij dook in archieven en boeken met volksverhalen, en ging geregeld op een research tripje. Zo ontstond een boek. Geen klassieke reisgids, maar een boek vol verhalen en wetenswaardigheden over de streek.

Uiteraard associeert vrijwel iedereen de naam van de streek met bourgondisch leven, genieten van eten en drinken. Om die reden hebben veel kunstenaars, pensionado’s en andere levensgenieters hier een tweede huis. Maar de Bourgogne is ook een gebied waar sloom kauwende koeien in de wei een ander tempo aangeven. Waar romaanse kerken en eeuwenoude abdijen tegenwicht bieden aan een gehaast bestaan. Waar de natuur nog steeds de baas is.

Geregeld gaat zij een paar dagen op stap in de eigen streek, om verhalen te verzamelen die horen bij sporen in het landschap, zoals vreemde plaatsnamen, kerkjes, ruïnes. Dit boek is een inspiratie voor mensen die precies dat soort tochtjes leuk vindt.

Er zijn nog maar een paar exemplaren van het boek beschikbaar, het is bijna uitverkocht, dus denk je erover het te kopen? Wacht niet te lang.

 

Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven door Lenette Schuijt. Prijs 24,50

Te bestellen via de webshop: https://www.lenetteschuijt.nl/bourgogne-meer-dan-wijn-het-goede-leven/

 

 

 

Tags: