BZ magazine 43

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
9 juli 2016
Categorie
BZ nummer 43

INHOUD NUMMER 43 3de kwartaal 2016

Marianne Claus, Louies Roy en Ida Rouwenhorst2016: Tinnen jubileum van Bourgondische Zaken
In januari 2006 verschijnt het eerste nummer van Bourgondische Zaken. Het blad viert zijn 10 de verjaardag! In het kader daarvan een interview met Louise Roy, Ida Rouwenhorst en Marianne Claus, de drie vrouwen die BZ vanaf 2015 op een nieuwe rails zetten. Louise Roy: ‘Overal in de wereld waar migranten zijn is l’Art de Vivre Ensemble een issue. (…) We willen laten zien hoe je in een land dat niet het jouwe is de inwoners kunt bedanken, omdat je er mag wonen en leven.’


Chapitre des TulipesHet Châpitre des tulipes en een ontmoeting met Arnaud Orsel
Een traditionele Bourgondische samenkomst van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Theatraal, met muziek en zang, broederlijk gezelschap, versiering, genot… Jaarlijks in april in het Château du Clos de Vougeot komen de ridders en genodigden bij elkaar. En daarbij wordt Wijn met een hoofdletter geschonken en alle Wijnen staan dan ook prominenter op de menukaart dan de overigens ook uitstekende gerechten.
BZ had in ditzelfde kader een interview met Arnaud Orsel, die de Bourgondische Wijnen wereldwijd promoot.


op-vakantieC’est les vacances! Et alors, qu’est-ce qu’on fait?
We kijken er vaak enorm naar uit ‘vakantie’ en ‘vrije dagen’. Maar dan rijst ook snel de vraag ‘wat gaan we doen’! Uit onderzoek bleek dat er in 2015 maar liefst 3,8 miljoen buitenlanders de Bourgogne bezocht hebben. Bijna een kwart daarvan is Nederlands. Vinden Fransen en Nederlanders dezelfde dingen leuk of is dat helemaal anders? Een selectie uit de antwoorden. Met illustraties van Rosalie ten Broecke.


Rue de Commissaire MaigretSimenon en het Vie de château
Georges Simenon, de schepper van de wereldberoemde commissaris Maigret. Een deel van zijn levensgeschiedenis speelt zich af in de Allier. De jonge Simenon was namelijk in de jaren 20 van de vorige eeuw privésecretaris van de markies de Tracy, met onder meer een château in Paray-le-Frésil, op nog geen vijftien kilometer van Bourbon-Lancy.


GabareGabarriers en Gabares de Loire
De gabare is een typische houten rivierboot en werd vanaf de Middeleeuwen tot aan het eind van de 19de eeuw gebruikt om goederen als hout, aardewerk, de toen al beroemde wijnen (Sancerre, Pouilly, Giennois, Châblis), specerijen, kalk en leisteen over de Loire tot aan Saint-Nazaire te vervoeren.

En verder in dit nummer:

10 jaar BZ: Bibracte Bleu Blanc Oranje

Tuin
Een buitengewoon en vernuftig dakterras

Kunst & Cultuur
Bibracte (deel 3): De Romeinen en de onderwerping van de Galliërs
Faites le Mur!: Het oog wil ook wat!

Activiteiten
Overzicht van enkele activiteiten voor de komende maanden
Stedentrip: Bourbon-Lancy

Typisch Bourgondisch

Recept: Escargots op het bord, hond in de pot

Brèves, Korte berichten

Column Et bien voilà: Trekpleister

Interessante artikelen: