BZ magazine 44

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
10 oktober 2016
Categorie
BZ nummer 44

INHOUD NUMMER 44 4de kwartaal 2016

Tinnen jubileum: Feest Bibracte Bleu Blanc Oranje 2016: Tinnen jubileum BZ: Het feest Bibracte Bleu Blanc Oranje
In januari 2006 verschijnt het eerste nummer van BZ. Het blad vierde zijn 10 de verjaardag op 24 juli bovenop de Mont Beuvray. Een fotocollage van de voorbreidingen, de ontspanning met tai chi en Afrikaanse muziek, de picknick en het 3 gangen menu van l’arbre à cuire…


Les 4 VentsTerugblik

Siep Kooi kocht 37 jaar geleden zijn tweede huis in de Morvan. Dit jaar heeft hij het verkocht en schrijft over hoe een en ander door de jaren heen veranderd is.


TaalblundersAttention à la gaffe! Oeps…
Als afsluiter in dit jubileumjaar nog eenmaal de serie 10 keer… over taalblunders. In onze ijver om zo goed mogelijk Frans te spreken, zeggen we wel eens hele rare dingen.
Het gebeurt meestal zonder dat we ons daar bewust van zijn. Want de Fransen wijzen ons er niet altijd op als we flink uit de taalbocht vliegen. Beleefd als ze zijn…
Met illustraties van Rosalie ten Broecke.


IJsbeer van PomponFrançois Pompon uit Saulieu: de meester van de IJsbeer
In het mooie oude Café Parisien in Saulieu kun je een tafeltje treffen met koperen naambordje ‘François Pompon 1855-1933’. De oude meester genoot er ooit van zijn ‘petit rouge’. En de toeristische stadswandeling is aangegeven met kleine ijsbeertjes in het trottoir. L’Ours blanc, de ijsbeer, was zijn handelsmerk.


Kim en BrigitteTerug naar Frankrijk, met een verleden in Nederland

Interview met een Française, die zich Nederlands voelt en een Nederlandse, die zich Frans voelt… En meer tegenstellingen. Een gesprek over voornamelijk onderwijs en opvoeding.


Houtzagen en beschermingAffouage
Een gemeente wijst elk jaar bospercelen aan waar de bewoners voor eigen gebruik hout mogen kappen. De bospercelen worden verloot. Soms levert een bosperceel slechts 10 stère/kuub hout op. Maar het kan ook dik het dubbele zijn. Soms ligt uw perceel direct aan een bospad, maar soms ligt het half onbereikbaar op een heuvelrug. Dus u kunt geluk of pech hebben.

En verder in dit nummer:

Praktisch:
Bouwen: Van schuur tot woning
Huizenmarkt: Nutsvoorzieningen

Activiteiten
Agenda: Overzicht van enkele activiteiten voor de komende maanden

Typisch Bourgondisch

Wijn: Van clandestiene wijn tot Appellation Controlée
Recept: Heerlijkheden ’du terroir’
Restaurant recensie: Le Petit Rolin in Autun

Brèves, Korte berichten

Column Et bien voilà: Drijvende melodieën

Mededeling van het Bureau Association BZ

Interessante artikelen: