BZ magazine 61

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
17 december 2020
Categorie

INHOUD winter 2020

Een tiny house in de Morvan

Als kind droomde Jeroen de Bruin vaak weg tijdens de les. Dan bedacht hij hoe fijn het zou zijn om zelf een huis te bouwen in een bos, omringd door vogels en herten. Nu woont hij in een tiny house.  Het vloeroppervlak bedraagt slechts 12,5 m2. Tweedehands geïsoleerde houten panelen met ramen vormen de basis voor de opbouw. Binnen is alles praktisch ingericht, een klein keukentje, een tafel met twee stoelen en een bedstee met uitzicht op de omringende natuur. Aan de achterkant heeft hij een composteertoilet gemaakt evenals een eco koelkast, een simpele bak half in de grond met een lap ervoor die nat wordt gehouden via een watergootje. Eén zonnepaneel van 250 watt is voldoende voor zijn zuinige energieverbruik.


La Dame de Vix

Opwinding en verbijstering in de jaren vijftig over een mysterieuze vrouw in een ongekend rijke graftombe. In de reeks markante Bourgondiërs een tot de verbeelding sprekende, met legendes omgeven dame.

De overwegend agrarische bodem heeft een opzienbarende archeologische vondst van ongeëvenaarde rijkdom opgeleverd in 1953: Le trésor de Vix, die de naam van dit onaanzienlijke dorpje bij Châtillon-sur-Seine wereldberoemd heeft gemaakt.


Een pleister voor de ziel

Zoals zovelen hadden Henk en Jessica in de zeventiger jaren de droom van een vakantiehuisje in Frankrijk. Pas jaren later krijgt die droom vorm, maar anders dan gedacht. In juli 2005 wordt het koopcontract getekend van het huis waar tegenwoordig iedere vrijdag ‘open atelier’ is en Jessica runt er een (overwegend) vegetarisch huiskamerrestaurant.


Van patissier tot fotograaf

Fotograaf Jean-Christophe Zounia is nog geen 39 jaar oud, maar heeft al meer meegemaakt dan menigeen in een heel leven. Zo zwierf hij zonder inkomen met twee honden door Italië om te ervaren hoe het is om zonder geld te leven.

Werkte vanaf zijn vijftiende als patissier in luxe hotels en restaurants, was gérant in een hotel-bar-restaurant, pianoverkoper en makelaar van karakteristieke panden in de regio Marseille. Nu woont hij met vee plezier midden in de bossen in de Bourgogne en.. fotografeert.


Villages du Futur

Mensen verlaten voor het eerst in 100 jaar in toenemende mate de steden. Elk dorp op het platteland in Frankrijk zou die kans moeten grijpen om die mensen naar zich toe te trekken om zo een betere kwaliteit van leven, met voldoende voorzieningen voor de inwoners, te creëren.

De organisatie Pays Nivernais du Morvan verenigt vijf Communautés de communes uit het oostelijke deel van de Nièvre en is gelegen in het hart van Bourgondië. Er wonen hier gemiddeld 14 mensen per vierkante kilometer. Om leeglopende dorpskernen een nieuw leven in te blazen heeft de organisatie de Villages du Futur in het leven geroepen. Door participatie van bewoners op alle niveaus, een gedegen toekomstplan voor het dorp, collectieve werkplekken, samenwerking tussen verschillende dorpen en het uitproberen van nieuwe ontwikkelingen, moeten de kernen uit de neerwaartse spiraal worden gehaald. Inmiddels zijn er 14 Villages du Futur die onderling samenwerken in een denktank waarin ze ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen.


Online werken vanuit Bourgogne

Corona leert dat thuiswerken voor een aantal beroepsgroepen goed mogelijk is. Ook mede dankzij social media wordt het steeds gewoner om ‘niet plaatsgebonden werk’ te hebben en zelfs in teams te overleggen. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom hun (tweede) huis in de Bourgogne als online werkplek op afstand van hun Nederlandse klanten. We spraken met een aantal Nederlandse ondernemers die er al jaren ervaring in hebben.


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

La Robe Blanche :  Laroche-Saint-Cydroine, Église Saint Cydroine

Recensie; Lekker lang lezen

Natuur

Geneeskrachtige planten: Vier dieven azijn

Praktisch

Pensioenen

Samenleving

Belg in Zuid-Bourgogne deel 3, het huis

Culinair

Recept: Chocolademousse uit de oven

Tip: Café Parisien in Saulieu

Cave: Thuisproeverij

activiteiten

Agenda

EN VERDER

Brèves, korte berichten

Even voorstellen

Column: Coronawaanzin

Interessante artikelen: