BZ magazine 62

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
2 april 2021
Categorie

INHOUD voorjaar 2021

Per boot naar de Bourgogne

Van Amsterdam naar Autun met een tweedehands pleziervaartuig van ruim 11 meter met 2 motoren

Met een recent behaald vaarbewijs, een stapel vaarkaarten en voldoende proviand vertrokken Marianne en haar partner begin september vol goede moed vanuit Amsterdam. Via de Maas en enkele zeer indrukwekkende sluizen kwamen zij in Wallonië (België) aan, maar door de lage waterstand waren veel kanalen afgesloten. De reis verliep anders dan gepland.


Alôsnys – educatieve permacultuurtuin

Voor wie graag meer in harmonie met de natuur wil leven, maar niet weet waar te beginnen, is een bezoek aan Alôsnys zeker de moeite waard. Begin april gaat het park weer open voor

publiek. Wie een bezoek brengt, kan er rustig 3 uur of meer doorbrengen. Er is van alles te zien en te beleven. In het voorjaar kun je er de zaden of kleine plantjes kopen, alles zelf gekweekt en natuurlijk bio. Kinderen kunnen afhankelijk van het seizoen aardbeien, frambozen en tientallen soorten cherrytomaatjes plukken of de dieren bekijken in de educatieve tuin. Populair is ook het slakvormige parcours waar je op blote voeten doorheen moet lopen over verschillende soorten bodembedekking.


De Orde van het Gulden Vlies

Als je aan een Bourgondiër zou vragen waaraan hij denkt als je het met hem hebt over het Gulden Vlies (la Toison d’or), dan kan je heel wat antwoorden  verwachten: een winkelcentrum in Dijon, een restaurant in Beaune, een theater in Brussel… Maar de Orde van het Gulden Vlies is die zeer hoge ridderorde die in 1430 door hertog Filips de Goede werd ingesteld ter gelegenheid van zijn huwelijk met Isabella van Portugal. Met het instellen van zijn ridderorde wilde Filips de Goede, de voorlaatste van de grote hertogen van Bourgondië, om hem heen een beperkt aantal ridders verzamelen op wie hij in alle omstandigheden kon rekenen.


Circuits Courts

Lokaal kopen, het was al populair, maar sinds de uitbraak van Corona is er een ware hausse ontstaan op het kopen van lokale producten. Steeds vaker zie je initiatieven waarbij producenten rechtstreeks aan de consument verkopen. In het Frans heet dit met een mooi woord ‘circuit court’. Voordeel is dat je weet waar je producten vandaan komen. Natuurlijk moet je wel zelf opletten, want lokaal wil niet altijd zeggen bio, of goed voor de natuur of verhoogd dierenwelzijn. Het betekent alleen dat het bij jou uit de buurt komt.


Bakken en smeden

Ambachten zijn weer helemaal terug van, misschien wel nooit, weggeweest. Klein maar betekenisvol. Else Hemelaers is Nederlandse, maar groeide op in Zuid-

West Frankrijk. Ze leerde bakken volgens ambachtelijke methodes en behaalde

een Frans bakkersdiploma. Haar partner Eloi, maakt messen in zijn smederij.


De Bourgondiër bij wie iedereen te rade gaat

In menig Frans huishouden tref je hem aan: de Petit Larousse. Soms staat er zelfs de beroemde grote encyclopedie, in 1864 begonnen als de ‘Grand Dictionnaire universel du XIX siècle’. De bedenker ervan was Pierre Larousse, afkomstig uit het noorden van Bourgondië.

Midden op de Place de la République van het stadje Toucy, waar hij in 1817 werd geboren, staat zijn standbeeld


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

La Robe Blanche : Moutiers en Puisaye (Yonne), Église Saint-Pierre

Recensie;

Gezondheid

Geneeskrachtige planten: vogelmuur

Culinair

Tip: pizza bakken in  Gâcogne

Cave:  JanotsBos

activiteiten

Agenda

EN VERDER

Brèves, korte berichten

Even voorstellen

Column: Als je haar maar goed zit

Interessante artikelen: