BZ magazine 65

Geschreven door
Redactie
Geschreven op
11 december 2021
Categorie

INHOUD winter 2021

Binnenkijken bij: Le Château Thaveneau

Raar maar waar: het was liefde op het eerste gezicht toen Fred en Margriet Karsenbarg in 1997 tijdens een boottocht over de Yonne langs het kasteeltje voeren; dit wilden ze hebben! Het kasteeltje dat in de XIVde en XVde eeuw gebouwd was, had een lange periode van verwoesting en verwaarlozing achter de rug, er restte slechts een ruïne. Maar Fred zijn hart begon sneller te kloppen toen hij Chateau Thaveneau zag; echt iets om zijn tanden in te zetten en al zijn kennis en vaardigheden toe te passen.


Romain Rolland

Alleen nog bekend van straatnamen?

Romain Rolland (1866-1944) heeft aanzienlijk meer nagelaten dan zijn naambordje op talrijke Franse pleinen en straten, scholen en instellingen. Hij wint in 1915 de Nobelprijs voor literatuur, mede met zijn destijds succesvolle tiendelige romanserie Jean-Christophe. Maar ook vanwege vele andere publicaties. Wie was die man, waar stond hij voor en is zijn werk van waarde gebleven?


Verkeersregels

Compagnie Jarnicoton werd in 2015 door twee acteur-muzikanten Emmanuel Soubirant  en Julien Tombois opgericht. Zij ontmoetten elkaar omdat hun kinderen op dezelfde lagere shool in Mesvres zaten. Toen het hoofd van de school aan beide ouders/muzikanten vroeg of ze niet een kerstspektakel voor de kinderen van de school wilden organiseren, hoefden zij niet lang na te denken. Emmanuel en Julien bleken elkaar goed aan te vullen en acteren bleek hen op het lijf geschreven. Een duo was ontstaan.

De compagnie is gevestigd in Etang sur Arroux. Van daaruit reizen ze door heel Frankrijk voor optredens. Met hun voorstellingen richtten zij zich tot kinderen maar, en passant, ook tot de ouders. Vaak op scholen en in jeugdtheaters. Het doel is om het jonge publiek op een grappige manier onder te dompelen in een bepaald thema. Het duo laat zich daarbij inspireren door grote namen als Charly Chaplin, Buster Keaton en Tex Avery.


Het unieke van Moutarde de Dijon

Deze specialiteit van Dijon verscheen in de 13e eeuw in de tijd van de hertogen van Bourgondië toen de stad een alleenrecht kreeg op het maken van mosterd. Nog verder terug kauwden de Chinezen en Egyptenaren op mosterdzaadjes voor de verbetering van hun spijsvertering. Later werd mosterd populair bij de Romeinen, de Grieken en Aziaten die het voor de smaak maar vooral ook voor hun gezondheid gebruikten tegen bijvoorbeeld reuma, verkoudheid, kiespijn en vermoeidheid. Zij namen dit mee naar onder andere Gallië en zo kwam het in Frankrijk terecht. In de 9e eeuw maakten de Franse kloosters er lucratieve geneeskrachtige producten van, die ook met de bewapening van de Franse soldaten meegingen.


De steen die draait op kerstavond

De verhalen van haar grootvader inspireerde Sandra Amani om boeken te vullen met legendes en tradities van de Morvan en daarbuiten. Amani studeerde Franse literatuur in Dijon en schreef kinderboeken over heldendom en fantasierijke werelden in de Bourgondië. Tot de uitgever L’escargots Servant haar vroeg om een boek te vullen met de Legendes van de Morvan. Om de legendes op te tekenen doet ze veel studie. Ze zoekt het hele internet af, put uit haar geheugen van de verhalen van grootvader en bezoekt allerlei plekken in de Morvan. Soms staat daar een bordje: Op deze plek opent de steen zich op kerstavond om middernacht. Ze bouwt dan het verhaal uit; creëert personages en een uitgebreide verhaallijn. Daarnaast herschrijft ze bestaande legendes.


Traditioneel Frans Kerstdiner

Waarschijnlijk heb je de eerste kratjes met oesters en de potjes met foie gras al zien verschijnen in de supermarkten. Het is weer tijd om je voor te bereiden op het kerstmenu. Hoe ziet een klassieke Franse kerstmaaltijd eruit?

Anders dan in Nederland begint het feest op kerstavond. Deze avond, le réveillon de Noël genaamd, is eigenlijk het belangrijkste moment van kerst en het culinaire hoogtepunt van het hele jaar.


En verder in dit nummer:

Taal en cultuur

Sandra Amani: De steen die draait op kerstavond

Franse graantjes

La Robe Blanche: Prieuré de Vausse

Samenleving

Een zoektocht naar kwaliteit van leven

Natuur

Geneeskrachtige planten: De grove den

De geneeskrachtige werking van bijenproducten: koninginnengelei

Culinair

Recept: Buche

Tip: Château du Clos de Vougeot

Cave: Bailly

activiteiten

Wandeling

Brocantekoorts

Agenda

EN VERDER

BZ dag

Foto

Column: Het hoogtepunt van Cora

Activiteiten

Agenda

Interessante artikelen: